Harning

För kontroversiellt för Dagens Nyheter

Posted by harning på augusti 30, 2010

Är Sverige en demokrati?

Javisst är vi det, i alla fall om vi skall säga det själva. Men om förutsättningen för en demokrati är fria val, så tycks verkligheten mig en helt annan. Fria val betyder nämligen för mig, att jag som individ fritt kan välja vilket parti jag vill rösta på och att jag kan göra det i fullständig anonymitet – båda delarna en omöjlighet i Sverige.

Tills för några år sedan bodde jag i utlandet och röstade därför under ganska primitiva förhållanden i en källare tillfälligt utlånad till det svenska konsulatet, föga anade jag då att den tomma kalla källaren inte var det minsta primitiv jämfört med en vanlig svensk vallokal i Sverige.

I den primitiva källaren var jag ensam och kunde därför rösta helt anonymt –  i Sverige upptäckte jag till min förfäran att jag var tvungen att ta en valsedel framför alla de andra som befann sig i vallokalen. Vem som helst kunde alltså se hur jag röstade och jag kunde se hur alla andra röstade – ett förhållande som enligt min uppfattning stämmer dåligt överens med ett fritt anonymt val. En uppfattning som jag nu kan konstatera delas av valforskarna  Birgitta Wistrand, fil.dr. Uppsala Universitet och  Jørgen Elklit, professor ved Aarhus Universitet. De har nämligen enligt Ekstra Bladet kommit fram till att just detta förfarande inte kan kallas obetingat ”fritt och rättvist” en åsikt som de enligt samma tidning dessutom skulle ha försökt framföra till flera svenska tidningar utan att vinna gehör – Dagens nyheter skulle således besvarat deras artikelförfrågan med ett nej det är ”för kontroversiellt”!

Vad jag inte heller visste under min tid i utlandet var att det i Sverige krävs att man är ett stort parti med många pengar i bakfickan för att man skall kunna få vara med i vallokalen. Jag trodde i min naivitet att det, liksom i det land jag bodde i, bara fanns ett papper, en sedel och att man därför kunde rösta på vilket parti som helst. Men icke, i Sverige har varje enskilt parti sin egna lilla lapp, och har man inga pengar får man gå tycks parollen till partierna vara eftersom små partier är helt beroende av att hitta frivilliga som har tid och lust att lägga ut valsedlarna i vallokalerna . Jag kan inte låta bli med att jämföra med några av de länder dit vi skickar valobservatörer.  Observatörer som  rapporterar om hur det är ett problem att valsedlar läggs ut – bara för att snabbt stjälas bort av motståndarna.  Jamen, i de länderna kommer valsedlarna iallafall ut.

Är vi verkligen så självgoda i Sverige att till och med de stora papperstidningarna anser att det är för kontroversiellt att ifrågasätta vårt valsystem?

©Harning

Andra bloggar om: , ,

Mer om valet: DN, JP, Politiken, sydsvenskan, HD, Berlingske,

Og så er det vist meget heldigt at jeg ikke er blind

8 svar till “För kontroversiellt för Dagens Nyheter”

 1. harning said

  Til orientering for danske læsere: Når jeg skriver små partier så er de ikke nødvendigvis mindre end at de er repræsenterede i EU – alligevel er det langt fra muligt at stemme ved det enkelte (tildelte) valgsted. Jeg har spøgt lidt med at den moderne gentleman ikke er sådan én som lægger sin kappe ud over regnpytter – men en mand som galant lægger valgsedler ud til sin kvinde. 🙂

 2. perolofdk said

  – ja så må dette link lige være noget for dig i dag! http://politiken.dk/politik/article1048079.ece

  Det med stemmesedlerne har jeg også undret mig over, var i Sverige ved sidste valg, selv syne de det er så naturligt og det fatter jeg ikke…

 3. harning said

  Tja.. Altså VKO er, som jeg har forstået det, primært ude med røfflen fordi svensk TV4´s jurist afviste at vise en valgfilm som var produceret af Sverige Demokraterne (et svenskt parti) og lige i den sammenhæng mener jag nok at de skyder ved siden af, idet juristens begrundelse var at filmen var ”hetz mot folkgrupp” – hvilket er ulovligt i Sverige. Afvisningen af filmen har derfor egentlig ikke spor med censur og demokrati at gøre. Herhjemme har vi jo forøvrigt også ytringsfrihed under ansvar for domstolene.

  Begrundelsen for systemet med stemmesedlerne er at hvem som helst så i sidste øjeblik kan smide nogle ind – men… med hundredevis af valgsteder over hele landet er det en logistik og økonomisk umulighed, hvorfor jeg synes det rimelige burde være at a) have et system lignende det danske eller b)og helst en kombination således at muligheden stadig står åben for sådan at de der måtte ønske at lægge sedler ud i sidste øjeblik kan gøre det.

 4. – næ næ ikke fordi jeg troede du skulle være enig med dem! 🙂

 5. harning said

  🙂

 6. Se også Politiken: Danske eksperter kritiserer svensk valgsystem

  Det er jo tydeligt at de etablerede partier er meget uvillige til at øge risikoen for at små partier får lige vilkår, og søger at gemme sig bag en skin-forklaring.

  Beklageligt at den danske side af debatten får alt for megen fokus på om valgpropaganda kan afvises når den er under lavmålet.

 7. harning said

  Det er nemlig tydeligt at det er etablissementets forsvar – en tanke som yderligere forstærkes taget i betragtning at i hvert fald et af de ”små partier” har flere medlemmer end nogle af de siddende riksdagspartier…

 8. […] læste de seneste 48 tim Danske medier censurerer svensk parti (PP)Omgå spærringen af Pirate BayFör kontroversiellt för Dagens NyheterKärlekspliktenBog:Forældrerettigheder Kvæler de danske nyhedskoncerner […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

 
%d bloggare gillar detta: