Harning

Jag – en Ickepoet

Posted by harning på december 16, 2014

2005

– ”Men älskling, nu måste jag väl ändå få kalla dig poet”, sa mamma,”nu när du har gett ut en diktsamling på ett riktigt förlag”.

Jag vände mig mot henne och skulle just säga att; –”Nej, absolut inte, jag hatar poeter, jag är inte poet!” när det slog mig att jag nu kanske hade möjligheten att kompromissa om en annan diskussion som även den stått på i åratal, så istället sa jag; – ” Poeter är känsliga varelser, det är viktigt för dem att kunna använda alla sina sinnen, känna med hela sin kropp, även med sina fötter så då är det väl okej att jag går barfota? ” ”lite excentriska får de ju också lov att vara..” la jag till för en säkerhets skull, mamma kan vara en hård förhandlare.

-”Kommer inte på fråga” sa mamma,med den där speciella mammablicken som skrämmer livet av även den sturskarske uppkäftigaste trettionågontingåringen.

För enligt mamma, går vuxna kvinnor inte barfota offentligt – poeter eller ej.

Då var det kört,enda fördelen med att vara poet,eller i alla fall att låta min egen mamma kalla mig för poet, skulle vara att slippa de evinnerliga diskussionerna om huruvida jag ska ha skor på mig eller ej.

Men min mamma är en litterär människa som gillar att läsa poesi, som njuter av en dikt på samma sätt som andra långsamt smuttar på en årgångsvin och för henne är det att vara poet något alldeles särskilt fint inom litteraturens värld (Fast sen är hon ju finsmakare förstås. 🙂 ), så hon ger sig inte, diskussionerna fortsätter oförtrutet år efter år.

För mig har poeter alltid varit såna där självhögtidliga, narcissistiska, navlebeskuende, svartklädda tråkmånsar med komplett oförmåga att skratta eller se världen från någon annans perspektiv än deras eget, löjeväckande fjantpellar som kommer med extremt långa meningslösa tirader som de själva tycker låter helt fantastiskt och som de sen förväntar sig att alla vi andra ska applådera i djup andäktighet.

index

Hur det blev så? Att vi har så olika uppfattningar? Av vad och vem en poet är? Ja, en del är säkert samhällets fel 🙂 som bilden ovan visar dyker min version upp på en enkel googlesökning på bilder av poeter, en del är säkert pappas fel; jag hör honom hela tiden i huvudet,hur han föraktfullt säger ”poeeeeter” som enligt hans övertygelse hörde till i samma skämmiga låda som ”byrååkraaaater” och ”byråådirektööörer”(det fast också han skrev dikter ibland,riktigt fina vackra dikter),och en del är säkert de, ofta självutnämda, ”poeeeter” vars triviala banala dikter och självhögtidliga uppläsningar jag tvingats lyssna på genom åren.

Så nej, jag är inte poet.

Det är för mig ungefär lika kränkande som att bli kallad feminist. Jag skriver. Dikter. Poesi. Prosa. Lite smått och gott. Och jag begränsar mig inte till en genre. Och jag går barfota och jag skrattar åt mig själv 🙂

Och jag vill att det ska vara kul att skriva,en rolig utmaning, att det jag skriver ska väcka tankar, känslor, något. Att skriva enligt vissa regler kan t.ex. vara en rolig utmaning- för hur får man sagt det man gärna vill, inom bestämda ramar?

Att skriva kan bli som att lägga ett vackert roligt pussel fyllt med kontraster. En sudoku, ett korsord, en gåta – fast ändå inte eftersom svaret ju finns där, någonstans, annars hade det varit för lätt, för banalt…

 ***

Barfota flicka

vackrare än lindarna

armlös i vinden

(Det här har bla publicerats i  Buy A Poem och de flestas första konstatering brukar vara att: ”Du har stavat fel, ärmlös ska det vara!”. Nej, jag har inte stavat fel. Men hur kommer det sig att så många omedelbart antar att det är en felstavning och inte det självklara – att flickan faktiskt inte har några armar? ”Makabert” har jag också hört, av några av dem som insåg att det inte var en felstavning. Kan en människa utan armar inte vara vacker ? )

 ***

Ypperlig yperit

osynlig

i dalgångens violetta kväll

blander sig like pouring rain

med duggens fald og skaber olivettedråber

på kvinnans silkeslena

(Från den pågående Codeswitching-samlingen.  Innebörden lämnar jag till er att tänka över … )

Hämta och läs Codeswitching redan idag! 🙂

 

©Harning

7 svar till “Jag – en Ickepoet”

 1. harning said

  Ps… Det är inte alla människor förunnat att kunna läsa högt. Vissa borde aldrig någonsin läsa högt – inte ens deras egna alster…

 2. Mikkelræv said

  Hahahaha! Du er dælme en skøn kvinde!!! Tænk at du tør tror du ikke at nogen af dem du skriver om blir pissesur på dig?

 3. harning said

  Hej Mikkelræv – long time no see 🙂 Og tak for rosen. 🙂 Men jeg tror nu ikke at nogen bliver sure på mig, faktisk så tror jeg at de ”poeeeter” der kunne være tale om er alt for selvoptagede til at læse min blog og skulle de alligevel forvilde sig herind så tror jeg faktisk(t) ikke de har selvindsigt nok til at vide de kunne være én af dem.

 4. ”Egenartet” var en beskyldning som min mormor tit rettede mod mig da jeg var dreng. Som om det ikke snarere er en styrke at arte sig på sin egen måde. Uden overbevisende ord om hvad jeg så skulle gøre, og hvorfor det var bedre, er jeg stadig tilbøjelig til at sige ”jeg vil hellere være en original end en kopi” (havde det på en T-shirt engang). Barfodet var ikke blandt mine tilbøjeligheder, men så længe egen behagelighed herved forenes med hygiejniske hensyn, skulle der da ikke være noget forkert derved, blog et egenartet-hed…

  Mon der skriver mange poeter i dagbladet Information? Jeg ser visse paralleller!

 5. harning said

  ”Egensinnig” blev jeg ofte blevet kaldt som barn, gerne med en negativ tone, som om det at følge sit eget sind er af onde… (oftest af voksne som ikke mente at børn burde tillades at have en mening – og det selv om jeg er halvfjerdserbarn! (men den slags voksne findes der selvfølgelig altid… ) ) . Som voksen bliver jeg jo også ofte kaldet for diverse sager som jeg vælger at tolke som om jeg kan tænke selv og ikke sådan bare hopper med på andres vogne. 🙂
  Information?? Har ikke læst information i meget lang tid….

 6. harning said

  https://harning.wordpress.com/2015/08/27/ladda-ner-och-las-idag/

 7. […] Jag en ickepoet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

 
%d bloggare gillar detta: