Harning

  • Mest læste de seneste 48 tim

  • Blogstats

    • 166 243 hits
  • Kommentarpolitik

    Vær venligst opmærksom på, hvordan du formulerer din kommentar. Kommenterer der kan anses for injurierende eller som på nogen måde kan ophæve kilders anonymitet, eller som krænker andre menneskers privatliv vil ikke blive publiceret.
  • Ophavsret

    Ophavsretten til min blogs indhold tilhører iflg. lov om ophavsret mig. Korte tekststykker kan naturligvis citeres, når kilden, herunder mit navn, klart anføres. Hvis du ønsker at gøre brug af mine tekster på anden vis, kan dette ske efter skriftlig aftale.
  • En tanke…..

    ”Sociala grupper skapar avvikelse genom att skapa de regler vilkas överträdande bildar avvikelse, och genom att applicera dessa regler på särskilda människor och stämpla dem som avvikare." Howard S Becker
  • Og én mere

    ”Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist. Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand. Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist. Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde. Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.” Martin Niemöller
  • Sider

  • Reklamer

    Jeg står på ingen måde inde for de reklamer som du eventuelt kan se på denne blog.
  • Meta

Apropos tvang i det sociale system

Posted by harning på november 8, 2008

For et stykke tid siden bragte jeg Nikolajs og Mettes historie. Deres oplevelse af systemet som fordomsfuldt, overformyderisk og stærkt præget af tvang er desværre langt fra enestående. Eksemplerne er utallige, men i stedet for at bringe endnu en personlig historie – vil jeg idag bare gøre opmærksom på denne tilsynsrapport vedr. Mors Garage fra Aalborg kommune, hvoraf det klart fremgår at et frivilligt tilbud opleves som (og bliver præsenteret som) tvang overfor brugerne.

(hvis du orker og ikke allerede er blevet alt for deprimeret, så kan du læse Aalborg kommunes kommentarer til rapporten her.)

©Harning

Og apropos hvorfor nogen vælger at blive unge mødre

12 svar to “Apropos tvang i det sociale system”

  1. Marian said

    Der er noget, der hedder ”frivillig tvang”. Vidste du ikke det? Fik lige i går link til et godt eksempel på det, via MindFreedom og hende Hege, der er med i programmet. ”Hvis du ikke er her i løbet af en time, sender vi politiet ud efter dig.” Og så advokatens forklaring, at man jo allerhelst vil have folk til at komme frivilligt (men at man jo er nødt til at oplyse om hvad der sker, hvis de ikke… Hahaha!)

    Kan huske, at jeg for nogle år siden så et program om Mors garage. Vidst ikke det værste, man kan komme ud for. Men stadigt er man jo helt klart ”frivilligt tvangsindlagt”. 😦

  2. harning said

    Muligvis ikke det værste man kan komme ud for, men…
    alene tanken om at skulle tilbringe mine dage med at sidde og drikke kaffe og snakke med pædagoger og andre mødre – fremfor at hygge om eget barn i barselsperioden, gå i skole og bruge min tid konstruktivt ligger dæleme tæt på det værste man kunne udsætte mig for..
    Dertil kommer at jeg godt kunne tænke mig at vide hvorledes de opnår deres ”gode” statistikker. Jeg har fx kendskab til flere personer som er blevet tvunget ind i den slags projekter, selv om de hellere ville studere – disse mennesker har så før eller siden fået sin vilje igennem, er påbegyndt et studie – hvorved de i projekternes statistikker fremgår som succeshistorier!

  3. Marian said

    Ja se, det fremgik selvfølgeligt ikke videre tydeligt af programmet, at der jo også findes unge mødre med ambitioner ud over det at hænge ud et eller andet hyggested hen. Men i det hele taget: hvorfor kan man dog ikke have sådanne steder og så lade det køre på 100% frivillig basis?? Jeg får simpelthen myrekryb, hver gang jeg fornemmer der insinueres, at folk ikke selv kan finde ud af, hvornår – og iøvrigt også i hvilken form og i hvilket omfang – de har brug for en håndsrækning. Tilbuddene skal bare findes. Så skal folk sgu nok komme, hvis det er.

    Men nu læser jeg også ”behandlingsforløb” – som om også det at være en teenagemor var en slags sygdom/defekt – hvilket jo lægger op til at man netop ikke bare kommer, får en håndsrækning, og så går igen.

  4. harning said

    Se, der har du fat i noget som egentlig er ganske morsomt, nemlig behandling for at være teenagemor. 😀
    For hvordan kan man behandle noget som pr. definition er aldersbetinget og derfor vedvarende?
    Mon behandlingen ophører ved det fyldte tyvende år – og at sygdommen derved er kureret?
    Eller betyder det at man egentlig burde betragtes som syg med dertilhørende behandling resten af livet hvis man har været teenagemor?

    Damn..

  5. Malene Nielsen said

    Jeg har gået i Mors Garage.
    Efter jeg stoppede derinde, gik der en måned hvor barnets far og jeg var blevet uvenner og flyttede fra hinanden..
    Så sagde dem fra kommunen til mig, om jeg ik ville i Mors garage igen, indtil jeg skulle i skole – det takkede jeg nej til, hvorefter de så sagde ”Jamen det er bedst for din søn…..”
    og så blev jeg ligesom nødt til at sige ja, ellers ville jeg blive set som uansvarlig mor :S

  6. harning said

    Hej Malene, velkommen til og mange tak for at du vil dele din historie. 😀

    Uden at have læst sagens akter kan jeg selvfølgelig kun kommentere ud fra det du selv beskriver.
    Og min umiddelbare tanke er, at det lyder ganske forfærdeligt.

    Aalborg kommune har på ingen måde lovhjemmel til at tvinge eller true dig til at møde op i Mors garage hvis du ikke vil. Og da slet ikke med begrundelsen at du er blevet uvenner med og flyttet fra faderen.

    De kan selvfølgelig heller ikke sige at du er en uansvarlig mor bare fordi du ikke vil møde op i Mors Garage, for så ville 99,99% af alle andre mødre i Ålborg også være uansvarlige – for de møder nemlig heller ikke op – de bliver hjemme, nyder deres barsel og skaber relationer med deres barn i et trygt og roligt miljø.

    Selv mener jeg faktiskt, det er uansvarligt som forælder at lade sig true af myndigheder.
    Dit barns velfærd er i første omgang dit ansvar og hvis du har brug for hjælp, så er det selvfølgelig også dit ansvar som forælder at bede om den hjælp. – Myndighedens ansvar bliver så at finde den hjælp som på mindst indgribende måde kan hjælpe dig.

    Nu skriver du jo ikke noget om hvornår dette skete, om det er sket for nyligt eller for lang tid siden – men hvis det er noget som er sket for nyligt vil jeg da anbefale dig at få noget juridisk bistand til at se sagen over og evt. hjælp med at klage over kommunen.

  7. Har du set at der er kommet en lidt mere dybdegående artikel til sommerens medieflip over ”narkoforældres” bortførelse af deres eget barn….?

    Alle forældre kæmper for deres børn – også Helene og Bjarne

  8. harning said

    Nej det havde jeg ikke, så tusinde tak for linket. 🙂
    Tragikomisk er at artiklen kunne være en gengivelse af min søsters og min diskussion og manglende forståelse for alles ageren i sagen da den stod på. 😦

  9. mor said

    Undskyld mit sure opstød, men jeg har selv gået i mors garage og ingen af dem jeg har gået sammen med derinde har haft noget negativt at sige om stedet, vi var alle rigtig glade for at gå derinde og var utrolig kede af at stedet lukkede. Flere af os har også kæmpet en hel del for at få kommunen til at genåbne stedet men desværre vil de bare spare penge.

    Den rapport de lavede på mig tilbage i 2006 har mange gange siden hjulpet mig, f.eks da lederen i min søns børnehave begyndte at anmelde mig alene af den grund at jeg var ung mor. Bl.a kom der anmeldelser om at min søn ikke skulle have madpakke med i børnehaven og altid var beskidt i tøjet, dette resulterede da i et møde i familiegruppen hvor jeg måtte sidde og forsvare mig selv, men så snart hun hørte at vi havde været tilknyttet mors garage bad hun blot om at få et par dage til at læse rapporten igennem og svaret var at der intet var at komme efter.

    Så jeg er utrolig glad for den behandling og de ting ”opholdet” gav mig. Selvfølgelig var alt ikke lyserødt og dejligt, men hvis der var noget negativt ved det så var det sgu vores egen skyld. Opholdet derinde var enten frivilligt eller så for at undgå ophold på f.eks Toppen som er et mor/barn hjem. Er du der af den sidste grund så er det jo trods alt bedre at være tilknyttet mors garage 4 formiddage om ugen frem for at bo på Toppen 24timer i døgnet i 6-12mdr og måske længere.
    Mit ophold var frivilligt, måske det har givet mig et andet syn på det, men at stå alene med et kolik barn i en alder af 16år og så finde ud af at barnet faktisk er kronisk syg gjorde altså at jeg var glad for mit frirum hvor jeg kunne snakke med andre unge mødre og hvor jeg af uddannel personale kunne få råd og vejledning omkring de ting der var svære.
    Lederen gav mig en masse gode ideer til måder jeg kunne få min søn til ikke at græde hver gang han skulle have sin medicin, det var ikke noget jeg nogensinde selv ville have tænkt på som løsninger.

    Så at det er så ondt og grimt et sted som det bliver fremstillet som i de tilfælde der er oplyst her kan jeg slet ikke forstå. Men jeg håber inderligt at flere vil komme frem med deres positive historier om tiden i mors garage.

    F.eks når vi blev opfordret til at være barnlige og lege banke-bøf eller bjørnen sover rundt om køkkenbordet. Eller når vi blev sendt i Zoo med alle vores barnevogne og tykke maver. Eller ”runden” om mandagen hvor man kunne fortælle om hvordan weekenden var gået og stille spørgsmål omkring det som var svært at tackle alene. Eller turene i svømmehallen om torsdaen hvor vi kune svømme med babyerne, det var altid kanon hyggeligt. Men også lige så meget de papire de fleste af os fik med ud derfra.

  10. harning said

    Hej Mor og velkommen til.:-)

    At du har et anderledes og dertil positivt syn på Mors Garage synes jeg da ikke kan betegnes som et surt opstød. Tværtimod er det da dejligt at høre andre perspektiver end dem der tidligere har været præsenteret. 🙂
    Dog undrer det mig at du nævner at Mors Garage skulle være et alternativ til Toppen – det lyder i mine ører helt usandsynligt da målgruppen givetvis må være helt forskellig de to steder.
    Såfremt en forælder vurderes at have så dårlig forældreevne at et ophold på Toppen er nødvendigt burde samme forælder naturligvis ikke kunne ”nøjes” med at være tilknyttet Mors Garage – og modsat – da en forælder kan henvises til Mors Garage udelukkende på baggrund af dennes alder og ikke på baggrund af vedkommendes forældreevner (der så sandelig kan være helt fantastiske selv om forælderen er meget ung) så finder jeg tanken helt horribel at Toppen skulle være et alternativ for en sådan helt almindelig forælder.
    Hvis du har ret i denne påstand, at Mors Garage er blevet anvendt som alternativ til et døgnophold på Toppen så håber jeg inderligt at de brugere som fået dette alternativ præsenteret samt de ansatte begge steder vil indbringe en klage til forvaltningen.

  11. Naja said

    Jeg har os gået i Mors garage, og kan virkelig overhovedet ik genkende de negative udtalelser.. Jeg er enormt taknemmelig for den store støtte jeg fik derinde. Det kan godt være at kommunen pressede mig til at starte der, men det var jo nok fordi, de godt kunne se at jeg havde brug for den støtte.
    Jeg havde virkelig en dejlig tid der, og blev så meget klogere på min datter, og hvordan jeg håndterede visse situationer bedst..

    Jeg syns det er synd det blev lukket, for ved der er så mange der har haft stor gavn og glæde af at gå der..

  12. harning said

    Hej Naja og velkommen til. 🙂
    Kan vel bare sige at omend jeg synes det er rart at du havde en god oplevelse med mors garage så ændrer det ikke ved min opfattelse af at ”frivillig tvang” er ganske forkasteligt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.