Harning

Kvinnor som kränker kvinnor

Posted by harning på september 29, 2010

Jag blev så glad när tingsrätten i Malmö valde att inte göra ännu en kvinna till ett infantilt osjälvständigt offer i samhället.  När de bejakade kvinnans naturliga sexualitet och hennes förmåga att träffa egna självständiga val och därmed klart och tydligt lade avstånd till den ”feministiska” åklagarens agenda – som efter allt att döma enbart tycks vara baserad på en självgod, moraliserande och kvinnoförtryckande nypuritanism.

Och glad var jag, ända tills jag insåg att åklagaren inte var den enda som utvisade detta kvinnoförakt. För efter att ha läst Katarina Wennstams inlaga i Aftonbladet idag är det bara att erkänna: Kvinnor är kvinnors värsta fiender!

Wennstam skriver uteslutande utifrån sin egen moral, en moral som hon sedan försöker att underbygga med att kvinnan i fallet efter den sexuella upplevelsen har vårdats för  ”psykiska skador” och att ”hon klarade inte ens av att delta under rättens förhandlingar.”

Varför kvinnan har haft behov för denna vård reflekterar Wennstam dock inte över.

Måste det nödvändigtvis vara så att det var den sexuella upplevelsen i sig som fick kvinnan att må dåligt – eller skulle det möjligen kunna vara Wennstam och likasinnade som genom sin markanta avsky och sitt offentliga moraliserande fick kvinnan att må dåligt?

”Sociala grupper skapar avvikelse genom att skapa de regler vilkas överträdande bildar avvikelse, och genom att applicera dessa regler på särskilda människor och stämpla dem som avvikare.” sa Howard S Becker.       Ett sociologiskt aspekt som varken åklagaren eller Wennstam tycks ha intresserat sig det minsta för, men som de kanske borde analysera innan de fortsätter med att stigmatisera kvinnor. Men, kanske är det det som är deras ändamål när de fortsätter att kränka just den här kvinnan...

©Harning

Andra bloggar om: , , ,
, ,

DN, Mere om SM,  Läs även: Rødstrømperne krænker til stadighed kvindekonventionen

Tankevækkende….: ”Tænk at være så heldig, at må være en billig tøs, en tøjte, en kvinde der udlever det inderste… og stadig bliver elsket og endda med en særlig styrke…” udtaler fannie i kommentarsporet til et indlæg af greyindarkness.

Opdatering: Hovrätten om fallet

31 svar till “Kvinnor som kränker kvinnor”

 1. […] finns det bloggare som Harning, Camillas Vrå, Polisstaten och Per Pettersson som på olika sätt visar kunnande eller insikt i […]

 2. Stig said

  Det verkar väldigt viktigt för många att barn under 18 år ska ha juridisk rätt att gå med på misshandel av normalgraden. I vems intresse? Skulle samma diskussion ha ägt rum om de inte haft sex?Skulle sex vara en sorts ”förmildrande omständighet”? Sex mellan vuxna, psykiskt friska människor är vars och ens ensak. Denna iver att försvara rätten till misshandel, ”frivillig” eller inte, av personer under 18 år är vidrig. Skäms på er och håll er till vuxna med de här ”lekarna”. Hoppas han döms i HR men inte för sexbrott utan för vanlig misshandel så att han får sitta på en vanlig anstalt!

 3. harning said

  Hej Stig och välkommen. 🙂

  Ungdomar har enligt svensk lag rätt till att ha sex – om du anser att sex skall förbjudas för unga under arton år rekommenderar jag att du går in i politik och försöker få till en lagändring. Själv tycker jag att du då dessutom kunde vara så vänlig att framföra att unga under 18 år inte på nåt sätt skall vara juridiskt ansvariga – vilket de ju är i väldigt många olika sammanhang idag.

  Du skriver dessutom ”Skäms på er och håll er till vuxna med de här “lekarna”” . Exakt vad du menar när du skriver ”er” framgår inte, eftersom du tycks blanda ihop två helt olika saker – men till din orientering så behöver man inte själv vara intresserad av BDSM för att försvara andra människors rätt till att ta självständiga beslut i livet.
  Liksom man inte heller sjäv behöver gilla BDSM för att kunna respektera att andra gör det och att de har rätt att ha sin sexualitet i fred.

 4. Stig said

  ”Er” var naturlitvis riktat till de som anser det intressant att misshandla minderåriga. Min tes är denna: Personer under 18 år ska inte kunna samtycka till misshandel. Jag har inte sagt något om deras rätt att ha sex. Lagen ger egentligen rätt till samtycke endast för ringa misshandel eller kanske lite till, inte för misshandel av normalgraden. Huruvida omyndiga har rätt till ett sådant medgivande är oklart och TR har gjort en bedömning. Vi får se vad HR gör för bedömning. Vuxna människor kan naturligtvis ha sex hur dom vill så länge de inte hamnar på sjukhus. Världen innehåller dock många människor med liten eller ingen empatiförmåga och som inte bryr sig om och vill eller kan sätta sig in i konsekvenserna av sitt handlande för andra. Dessutom finns många sköra individer som kan bli deras offer. Jag tar mycket starkt avstånd från åsikten att unga, ner till 15 år ska kunna gå med på misshandel. Fundera lite över konsekvenserna av en sådan dom också utanför den speciella bdsm-sfären.

 5. harning said

  Problemet är att du och jag resonerar från helt skilda grundantaganden Stig.
  Du anser att BDSM är att likställa med misshandel – Jag anser att BDSM är ett av många sätt att finna sexuell tillfredsställelse, en åsikt som för övrigt delas av socialstyrelsen: ”Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm säger till Dagens Nyheter att dessa sexuella preferenser inte är något som samhället har med att göra, och att de varken är sjukdomar eller något perverst.”

  Ditt resonemang indikerar att den sexuella myndighetsåldern skall begränsas så att unga mellan 15 och 18 år visserligen får ha sex, men bara vissa godkända former- Jag finner detta djupt problematiskt eftersom vi då stigmatiserar en hel massa människor, och vem skulle avgöra vad som var ”godkänt” sex? Vill vi verkligen tillbaka till ett samhälle som klassar människor som sjuka och perversa bara för att de har en annan sexuell preferens än vad gemene man antas ha?

  Och vill vi verkligen göra vissa grupper till offer, vars åsikter och förmåga att fatta egna beslut vi underkänner bara pga av deras ålder, kön eller diagnos? – Ett ex, i Danmark blev en pojke nyligen anklagad för att ha utnyttjat en jämnårig flicka (som var väldigt kär i honom) bara för att hon hade AD-HD och polisen ansåg därför att hon inte visste vad hon gjorde när hon upprepade gånger hade samlag med sin pojkvän. Eftersom hon var över 15år – blir konsekvensen för henne antagligen att hon inte kommer våga ha sex igen – nånsin – med någon – då de riskerar att anklagas för sexuelt utnyttjande pga hennes diagnos. Är det rimligt?

  Och är det rimligt att kvinnan i BDSM saken nu har tvingats få hela sitt intima liv detaljerat utpenslat i full offentlighet? Är det rimligt att främmande människor anser sig ha rätt att anse att hon är inkapabel att fatta självständiga beslut? Och är det rimligt att hon nu konstant fått höra att hennes sexualitet är fel?
  Fundera gärna lite över vilka konsekvenser det kan komma att ha för henne framöver…
  Kommer hon våga ha sex igen? Njuta av det? Prata med sina väninnor?…

  Avslutningsvis vill jag gärna påpeka att även jag tar starkt avstånd till misshandel – det är dock min uppfattning att BDSM inte är att betrakta som sådan.
  Det är även min personliga uppfattning att man som förälder bör avråda sina ungdomar från alla former av sex som av olika orsaker kan skapa problem för dem själv och andra innan de fyllt 18år.

 6. Linn said

  Tycker det är hemskt att alla ska rota i den stackars flickans liv! Låt henne ha sitt privatliv i fred, och tänk oxå på hur sköra dom är i den åldern. Det kan inte va kul att alla ska veta saker som bara hör hemma i en dagbok. Det är tur hon inte har tagit livet av sig än!!
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7876363.ab

 7. Stig said

  Jag skiljde på sakerna för att sätta dem på sin spets men jag har inget emot vuxna som utövar detta som personer eller deras utövande i sig. När det gäller personer under 18 år anser jag däremot att det faktiskt är relevant med en gräns och eventuellt också att skilja företeelserna åt, bl a av utvecklingspsykologiska orsaker. Läs gärna denna artikel t ex, för att förstå vad jag menar: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/hjarnan-fullvuxen-forst-vid-25_226285.svd
  En annan aspekt av sadism och masochism som gör att lagar om t ex misshandel även i någon mån måste omfatta även dem är att, även om inte sjukdomsförklarade, så finns det en gräns där dessa sexuella variationer går över till att bli patologiska. Ett extremt exempel på det är den tyske kannibalen och de som sökte sig till honom.

 8. harning said

  Hej Linn och välkommen. 🙂
  Jag läste också historien om den unga mannen från USA, och är det inte slående att när en rumskompis och dennes flickvän offentliggör två män som kysser varandra på you tube så anses det för integritetskränkande och ”de skyldiga” riskerar fängelsestraff – men när några väninnor och en åklagare offentliggör två personers mest intima sexuella relation så riskerar ”de skyldiga” inget annat än klappsalvor för deras ”omtänksamma” gärning……

  ( Och ja, jag vet att historierna utspelas i två olika länder – men tror faktiskt inte att det spelar någon roll i sammanhanget)

 9. harning said

  Stig, att skilja sakerna åt av utvecklingspsykologiska orsaker som du framför – verkar inte meningsfullt utifrån den refererade artikeln.
  För visst har du rätt i att hjärnan tar tid på sig att mogna och att ungdomar därför (som det framgår av artikeln) generellt sett inte har nåt vidare konsekvenstänkande – men avsaknad av konsekvenstänkande är inte det samma som okunskap om egen sexualitet.
  Avsaknad av konsekvenstänkande innebär inte heller att en tonåring tycker att det är skönt att få klädnypor på bröstvårtorna. Det är två helt olika saker. Om en tonåring tycker det är skönt – ja, då är det det hon/han tycker och känner.
  Problemet är då snarare, att tonåringen inte kan se vilka konsekvenser som han/hon utsätter sig själv och andra för genom att ha exempelvis den här typen av sex. Och det kan ju, som vi har sett,gå riktigt illa.

  Och tillåt mig att upprepa frågan:
  Vem skall avgöra vad som är “godkänt” sex?
  och i anslutning till den av dig refererade artikeln dessutom ställa följdfrågan:
  Skall åldersgränsen för vissa former av sex höjas till 25år?

 10. harning said

  Och ja, det finns extrema gränsfall – det här fallet kan dock på inget sätt, överhuvud taget, sägas att höra till dem.

 11. Donald said

  Tak skal du ellers have, jeg troede dit indlæg var den sureste ironi og en sarkastisk kommentar til et ungt menneskes forsøg på at nyde sexualiteten. Sådan som jeg overfladisk læser dine mange links, ser jeg at retten mener det er en problematisk afgørelse og at man mener at den ældre mand har udvist en eller anden form for situationsfornemmelse, omend i ringe grad.

  Men jeg er enig med Stig. Børn skal ikke kunne sige ja til en ældre der dyrker ydmygelse og vold i sex-sammenhæng. Det er bare umuligt at sige, hvornår det er ægte, eller spekulation eller tvang.

  Jeg tror heller ikke at voksne har glæde af at lege med ydmygelse mv. det der er vigtigt er at finde ind til de positive følelser, og det kan godt kræve nogle fantasier, men man behøver ikke at udleve dem. Jeg tror ikke det hjælper at udleve fantasier fysisk, nej, men man skal kunne vise de følelser, som har med fantasierne at gøre, man skal kunne tale om alle emner.

  Somme tider undrer folk sig over, at man kan sige ”alt” til mig. Det manglede bare, tænker jeg, men så ved jeg at de ikke har kunnet tale om det andre steder.

  Det fremgår, at den 16-årige er traumatiseret – det kan vi ikke bedømme ret godt ud fra artiklerne, men alene det, at sagen er rejst tyder på at der er noget galt.

  Ydmygelsesfantasier er et forsøg på at komme traumer til livs, så de flytter sig og bliver af mindre eller ingen betydning.

  Spørgsmålet er, hvad du hører i annoncen:

  ”Jag är en slav, en äcklig smutsig hora och vill behandlas som det, jag vill bli utnyttjad, plågad och ordentligt förnedrad tills jag knappt kan hålla tillbaka tårarna och de tysta skrik som kvävs inombords”.

  Jeg hører et råb om hjælp.

 12. Grundproblemet her er vel at umyndiges selvbestemmelse typisk forventes afgrænset af moralske normer, og at det meget ofte er strafbart at inddrage umyndige i aktiviteter som de ikke forventes at kunne overskue. Men grænserne for ”hvornår” lægges efter moralistens forgodtbefindende.

  Hvis hun var voksen og umyndiggjort ville han formodentlig være blevet dømt uden videre.

  Hvor går grænserne for umyndiges ret til autonomi?

  (Og ja, det med at ting som ville overtræde egne grænser forventes at være udtryk for overgreb når de accepteres af nogen som kan dømmes ”svage” er desværre meget udbredt. Men det er jo ofte når et område ikke kan reduceres til klare ”enten-eller” regler).

 13. Stig said

  Problemet med masochism är att den åtminstone till en del är ett inlärt mönster där en blöning kräver ett straff som tas ut i förskott. (Ja, det är oerhört mycket mer komplicerat än så.) Det kan också handla om ångest som erotiseras och omformas. Så länge sexualiteten kan härbägera detta är det en sak, kan rent av vara positivt om det inte går över i ett patologiskt, självdestruktivt mönster. Det blir ännu värre om den masochistiska, låt oss kalla det strategin, läcker över till överjaget eller till hur man hanterar sitt liv i det stora hela. Sådana människor får taskiga liv. Varje framgång förstör dom. De lider och söker ibland terapi men så fort terpin börjar ge effekt lägger dom av. Att utsätta den mognande hjärnan för avancerad bdsm tidigt kan alltså få konsekvenser för personens liv utanför den erotiska arenan förutom att den mognande hjärnan också har svårt att förutse vissa andra allvarliga konsekvenser, som t ex att fastna i ett farligt socialt sammanhang. Det finns t ex psykopatiska sadister vilka äldre bsdsm-utövare har lättare att känna igen och uundvika. Därför tycker jag det är relevant med vissa begränsningar av starkt smärtframkallande aktiviteter för personer under 18 år. Läs gärna Kärleksrelationer : lust, aggression och sexualitet av Otto Kernberg. Vad gäller gränsdragning tycker jag brottsbalkens definition av misshandel av normalgraden är högst relevant för personer under 18 år.

 14. harning said

  Dax
  – Retten mener på ingen måde at der er tale om en problematisk afgørelse – tværtimod er de meget klare på at kvinden vidste nøjagtig hvad hun gjorde.

  – Sagen blev ikke rejst af kvinden – så det er helt urimeligt at alene bruge det faktum at sagen er rejst som implikation på et skyldsbegreb overfor manden og et offerbegreb overfor kvinden. (en sigtelse og en rest sag er for øvrigt aldrig, og må aldrig betragtes som om ”der må være noget om sagen” – så dømmer vi folk på forhånd og grundstenen om at man er uskyldig indtil modsat er bevist forsvinder og dermed forsvinder også vores retssamfund)

  – Hun sagde ikke bare ja, hun initierede relationen. (og havde for øvrigt prøvet det før)

  – Den seksuelle lavalder i Sverige er 15 år og hun er altså at betragte som en fuldvoksen kvinde i seksuelle sammenhænge.

  – BDSM er IKKE en seksuel afvigelse i henhold til svensk lov – men at betragte som en hvilken som helst seksuel præference. ( De mennesker som synes det er dejligt – vil antagelig synes at din opfattelse af at de har ondt i sindet er både patroniserende og moraliserende).
  Så det jeg hører når jeg læser annoncen er en kvinde som har en lyst som hun gerne vil have tilfredsstillet. Bare fordi jeg ikke deler hendes seksuelle præferencer betyder det ikke, at jeg ikke kan forstå og respektere at hun har denne lyst. Jeg tænder fx heller ikke på mit eget køn eller på mænd med hår på ryggen – men jeg forstår og respekterer at andre gør det.

  Og jeg fastholder min formodning om at hun i langt højere grad er blevet krænket og traumatiseret ved at blive hængt offentligt ud og gjort til et seksuelt afvigende perverst offer – end hun blev af at have en kortvarig, frivillig BDSM relation.
  Jeg er altså helt enig med socialstyrelsens direktør i at samfundet ikke burde blande sig i individers seksuelle præferencer.

  Men da du er enig med Stig, vil jeg da også gerne stille dig de samme spørgsmål:
  – Hvem skal afgøre hvad der er godkendt sex?
  – Vil vi virkelig have et samfund hvor homoseksuelle,transvestitter, sadomasochister m.fl betegnes som perverse afvigere?
  – Skal den seksuelle lavalder sættes op? Til hvad? Og for hvilke typer af sex? For hvilke køn? Og for hvilke mennesker med hvilke diagnoser?

 15. harning said

  Men Stig – dels så stämmer en gränsdragning vid 18år inte överrens med den artikel du själv hänvisar till i förhållande till hjärnans mognad – så varför inte dra gränsen vid 25år?
  Dels så tycks det mig att ditt resonemang omkring de möjliga negativa aspekten ( de terapisökande människorna) även skulle innebära att utövarna av BDSM inte bara skulle skriva de kontrakt som de gör idag, men även undersöka eventuella partners psykologiska status först (alltså begära ut nåt slags mentalt hälsointyg), det tycker jag verkar något orimligt? Eller?

  (bara apropos… Så har vi i Sverige valt att ha väldigt olika myndighetsåldrar, en för samlag, en för körkort, en för kriminalitet,en för att rösta, en för skadestånd, en för att handla på systembolaget osv – och personligen skulle jag önska att de var något mera sammanfallande i ålder…. )

 16. harning said

  Ja tosommerfugle, hvor går grænsen for umyndiges autonomi egentlig?. 🙂
  Og myndig i forhold til hvad?. 🙂 (J.f parantes i kommentaren til Stig)

 17. harning said

  ( Och jag glömde – nog så viktigt: Myndighetsåldern för Rätten att tillfoga sig själv bestående skador i form av hål i kroppen, tatueringar och brännmärkningar. For de danske læsere kan her tilføjes at de svenske regler på området er væsentligt mere lempelige end de danske)

  Och hur intressant jag än finner psykologi och hur spännande teorier om sjuka klienter än kan vara – så finner jag friska normala människors normala berättelser om sina normala liv desto mer intressanta och oftast dessutom desto mer trovärdiga, varför jag nödvändigtvis måste uppmärksamma Maria Marcus bok: ”Den fruktansvärda sanningen” på dansk ”Den frygtelige sandhed”

 18. Donald said

  Det er for omfattende at diskutere på en weblog, men jeg skylder dig svar: Retten så iflg. artikler ud til at have undersøgt grundigt, hvordan forløbet var og hvordan skaderne var og konstaterede at det var alvorligt, men ikke strafpådragende. Det er det jeg kalder problematisk – især da der er tale om 16-32 år. Iflg. fx. Hegeler er et forhold med aldersforskel større end 3-4 år baseret på forstillelse og lignende – det er her det bliver for langhåret, men du angiver selv nogle løsningsforslag:

  Jeg synes ikke man skal fordømme sexuel praxis, som går ud over almindeligt samleje. Man skal graduere den sexuelle lavalder så at det ikke er tilladt med aldersforskel større end 3 år i 15 års alderen, så 4, 5 og 6. ”Kontrakter” er ikke retsgyldige og vold i mellemsvær grad skal være strafbart og man må formode at hjælp af en anden art vil være ønskeligt, evt. med læsning af litteratur som er vanskelig at få fat i i borgerlige hjem.

  Piger, som skærer i sig selv, kan ikke kureres med sexuel ydmygelse, men trænger til kærlighed.

  At vende denne her skude vil være lige så krævende som at forbyde tobaksrygning på offentlige steder. Det kan lykkes, men tager tid.

 19. harning said

  ”At vende denne her skude vil være lige så krævende som at forbyde tobaksrygning på offentlige steder. Det kan lykkes, men tager tid.” – Og mig der troede den var ved at være vendt i kraft af afkriminaliseringen og normaliseringen af ”seksuelle afvigere”… 😦

  Hvis jeg har forstået din aldersforskelsgraduering korrekt så er såvel mine forældre som jeg ”forkerte”, lige som mange af vores venner og bekendte og jeg skal vist være glad for overhoved at være blevet født…..

  ”kontraktet” i sammenhængen var ”retsgyldigt” i den forstand at det blev vægtet i forhold til kvindens samtykke.

  Hvad er ”almindeligt samleje”? Er det alene heterosex med lyset slukket i missionærstillingen eller hvad…?

  At hægte pigens cutting sammen med hendes seksualitet synes jeg er alt for letkøbt.

 20. Donald said

  Undskyld mig, Harning, men jeg kan ikke se nogen argumenter imod at vise omsorgsfuld kærlighed og være opmærksom på sine fordomme. Som Stig antyder udspringer mange problemer iblandt voldelige forhold netop af at de ser ned på sig selv – har fordomme i andre plan; sex-forholdet er et forsøg på terapi, og der er grænser for de omstændigheder, hvorunder den terapi virker.

  Jeg kan ikke se nogen argumenter imod, at pigen og andre, som skærer i sig selv og søger undertrykkere, trænger til kærlighed. At sætte tobaksrygning i forbindelse med afkriminalisering af seksuelle afvigelser (gerninger, ikke væren) er OK hvis du absolut vil, men ikke helt så oplagt som en ulykkelige skær-i-sig-selv-piges forhold til undertrykkende voldelig seksuel udfoldelse.

  Alder: Mine forældre var også 10 år fra hinanden, og det var ikke godt; de var ældre da de mødte hinanden.

  Vi er nået til et punkt, hvor der er mange skøn i diskussionen. ”Retsgyldig” som du siger, er et skøn, som vi har lov til at kritisere. Jeg forstår ikke din hensigt med at bruge det argument, ligesom interessen for at pigen skal have lov til at udfolde sin sexuelle fantasi med en 32-årig mand virker ubetænksom.

  En ting er sikkert, jeg kritiserer hverken dig eller dine forældre, men jeg observerer.

 21. Hvis jeg ligefrem anstrenger mig for at registrere kløe i en moralsk pegefinger, kunne jeg finde på at overveje om det ikke havde været ”god opførsel” hvis manden havde været tilbageholdende i forhold til en 16-årig piges søgen efter hård BDSM, og taget hende lidt mindre på ordet.

  Men for det første fortæller historien ikke om han var ”lidt for ivrig”, og for det andet skulle det være op til pigen selv at vurdere om hun følte sig udnyttet. Så længe hun ikke er myndig, har hun faktisk en stor magt, i kraft af at nogle få ord fra hendes side ville få ham dømt så let som ingenting.

  For det tredie er der langt fra om hans moral har været kritisabel, til om han skal dømmes som forbryder. Retssagen er, synes jeg, helt hen i vejret.

  Et par strøtanker….

  Hvis sagen ankes, kunne hun risikere at få lang tids forberedelse sammen med moralske vogtere, der så det som deres mission at overbevise pigen om at rette anklager mod manden. Hun kunne risikere at blive udsat for et betydeligt socialt pres, og direkte sygeliggørelse hvis hun prøver at kæmpe imod. Hmmm… 😦

  Var det måske egentlig ikke pigen der udnyttede manden? Det kunne næsten lugte af at hun bevidst opsøgte en ”ekstrem oplevelse”, som hun kunne forskrække veninderne med. At der så kom en politisag ud af det, var i så fald næppe med i planen.

 22. harning said

  opmærksom på sine fordomme…
  Donald – at sammenligne voldelige forhold med en bestemt seksuel præference synes jeg er lige så letkøbt som at blande cutting og BDSM sammen.

  Tobaksrygning har jeg overhoved ikke udtalt mig om.

  Alder: Der var 10 år mellem mine forældre og det var godt, eller rettere de havde det godt sammen om det så var på grund af eller på trods af aldersforskellen skal jeg ikke kunne sige; den ene var 19 da de mødte hinanden.
  Så observer du bare. 🙂 Og hvis du når frem til en konklusion om at alle forhold er forskellige, så ville det nok ikke være så ringe endda. 🙂

  Og ja, der er mange skøn i diskussionen – argumentet om kontraktets retsgyldighed var vel egentlig dit – ikke mit.

  Ubetænksomt finder jeg det, når man uden at tænke sig om, og uden refleksion over egne mulige fordomme, normer og morale sætter sig til doms over og sygliggør andre…

  (Og hvad interesse angår, så mener jeg jo netop at dette skulle have forblevet en privat sag mellem de to parter – det er dæleme ikke mig der har valgt at gøre et offentligt nummer ud af den)

 23. harning said

  Tosommerfugle også jeg kan finde en moraliserende finger frem dog egentlig ikke i forhold til manden.( mere om det lidt senere i denne kommentar.)

  Anledningen til at jeg finder det svært at klandre manden er at, kvinden tog initiativet, kvinden og manden havde flere tydelige samtaler forud, kvinden havde prøvet det før, hun opgav at hun var 18år. Hun valgte selv at tage hjem til manden, ligesom hun valgte at blive der. Hun valgte ligeledes at IKKE bruge de på forhånd aftalte stopord.

  Udrag fra dommen:
  ”En utgångspunkt för regleringen av samtycke som ansvarsfrihetsgrund är att en individ, så länge vissa förutsättningar är uppfyllda, själv måste ha rätt att bestämma över sin person och att denna självbestämmanderätt inte utan vägande skäl bör begränsas av samhället.

  En av förutsättningarna för giltigt samtycke då det gäller misshandelsbrott är att samtycket inte kan avse alltför allvarlig misshandel och att samtycke till vad som är att beteckna som grov misshandel i allmänhet inte bör medföra ansvarsfrihet för gärningsmannen. Tingsrätten har ovan funnit att den misshandel målsäganden samtyckt till, vid en samlad bedömning är att rubricera som en misshandel av normalgraden.

  Målsäganden har lämnat sitt samtycke frivilligt och uttryckligt. Hon har själv tagit initiativ till kontakten med [den tilltalade] och därefter under cirka tio dagar diskuterat med honom vad hon ville att de skulle göra då de träffades. Hon har sedan begett sig till hans bostad för att delta i rollspelet.

  Målsäganden var vid gärningstillfället över sexton år gammal och behörig att samtycka till de handlingar [den tilltalade] utsatte henne för. Det är inte visat att hon, på grund av sin ungdom, sitt självskadebeteende eller av någon annan orsak, inte skulle ha förstått vad hon samtyckte till eller att hennes samtycke inte skulle ha varit allvarligt menat. Hon hade tidigare erfarenhet av BDSM och hade således egen kunskap om vad hon gick med på. Målsäganden har också haft möjlighet att under sitt möte med [den tilltalade] när som helst återkalla sitt samtycke om hon så hade önskat.”

  Min moralske pegefinger vil derfor nok snarere kunne finde vej til forældrene der ikke har formået at vejlede og afråde datteren fra at dyrke sex på en måde som vil skabe problemer for hende selv og andre. Men, som Stig så udmærket får konstateret så er konsekvenstænkning måske ikke det alle er bedst til i den alder – og vi kan jo ikke bare spærre folk inde indtil deres hjerne må have formodets at have modnet….

  (Tack hagwall för länk:-))

 24. harning said

  Apropos

 25. jensdrejer said

  Uha – det er en meget grim sag! Og jeg er sandelig glad for, at jeg ikke er dommer, for jeg ville slet ikke vide hvad jeg skulle gøre.

  Jeg får det indtryk, at Katarina Wennstam mener det er noget der kun sker for unge kvinder. Hmmmm…. jeg forstår ikke, hvordan man kan være så uvidende. Der er jo lige så mange mænd som gerne vil være slaver for kvinder. Og det er jo også noget man dyrker blandt homoseksuelle. Det kan både være to mænd eller to kvinder som dyrker BDSM. Derfor synes jeg bestemt ikke, at man kan gøre denne sag til en del af en eller anden kønskamp.

  Jeg har ikke helt forstået, på hvilken måde den unge pige har lidt overlast. Men det lyder som om, at manden har overskredet nogle grænser. En mand på 32 burde være lidt forsigtigt og tilbageholdende. Han burde jo vide, at en ung pige på 16 endnu ikke er helt sikker på sine egne lyster og grænser.

  Men den unge pige skal selvfølgelig have lov til at eksperimentere med sine lyster….. hun har haft en dårlig oplevelse, men det kan man da ikke bruge til at begrænse alle unge menneskers seksualitet. Det ville da være absurd.

 26. harning said

  Tak for nuanceringen Jens. 🙂
  Det er nemlig urimligt at gøre det til en sag om at kvinder er ofre for de slemme undertrykkende mænd!

  Og, med risiko for at gentage mig selv; vi ved faktisk ikke om kvinden har lidt nogen form for overlast i forbindelse med selve den seksuelle oplevelse, eller om hun syntes at det var en dårlig oplevelse- vi ved bare at hun har prøvet BDSM før, at hun ikke brugte sine stopord, at hun under den pågældende weekend gerne ville fortsætte mens manden ville stoppe (hvorfor de tilbragte resten af den aften med at hygge foran fjernsynet)og at det ikke var hende selv der ville anmelde sagen.

  Selvfølgelig bør en så tilpas ældre og mere erfaren mand tænke sig godt om -og som sagen er oplyst havde han faktisk gjort netop det, hvilket retten jo også får sagt.

  Og så er det jeg simpelthen ikke forstår hvorfor der overhoved blev en retssag ud af forholdet. Jeg begriber det simpelthen ikke.
  Et gæt på nettet synes at være at anklageren har ønsket at fremme sin egen karriere ved at lave et ”mediestunt” – hvis der er noget om det så er det jo ganske frygteligt; for så er den kvindelige part virkelig blevet udnyttet..

 27. jensdrejer said

  Nu bliver jeg lidt forvirret – og jeg synes faktisk også det lyder lidt uhyggeligt. Hvis manden stopper og de bagefter sidder og hygger sig sammen resten af aftenen foran fjernsynet….. jamen, så forstår jeg ikke problemet? Og jeg forstår heller ikke, hvorfor det har ført til sådan en retssag. Det må have været dybt ubehageligt og traumatiserende for begge parter.

  Jeg synes det lyder meget mærkeligt – og jeg kan se, at du heller ikke forstår det. Jeg får nærmest det indtryk, at hele sagen handler om samfundets fordømmelse. Man har fundet en ”sag” og forsøgt at gøre den unge pige til et stakkels offer. Det kunne jo aldrig blive til en ”sag” hvis det var to personer som begge var lidt ældre. Heldigvis formåede dommeren at holde hovedet koldt…….

 28. harning said

  Det jo det jeg siger… Jeg forstår ingenting. 😦
  Andet end at dommen i sig, gjorde mig glad da den kom. Men den burde bare aldrig have været nødvendig, og det er jo netop det jeg synes er så skræmmende. At samfundet kan bestemme sig for at rejse en sag på baggrund af to samtykkende parters seksuelle relation. Jeg er kvinde, kan jeg nu være sikker på ikke pludselig befinde mig som part i en retssag bare fordi samfundet vælger at tilsidesætte mig som individ?
  Eller måske mere sandsynligt, hvordan undgår jeg at min søn, som har ad-hd, ikke pludselig bliver gjort til ufrivilligt part i en retssag bare fordi han har haft en seksuel relation med nogen? (j.f eks i kommentar nr 5)

 29. harning said

  Kan se at mit link til dommen ikke virker længere, jeg prøver at finde et andet. I mellemtiden endnu et lille uddrag:

  ”De satt sedan och pratade en lång stund om vad de hade gjort och vad som hade
  varit bra och dåligt under helgen. Målsäganden berättade att det hon tyckte var värst
  var att (namn censureras) inte hade haft sex med henne och att hon inte förstod hur han
  klarat det.”

  (ukendt kilde)

  Red. FANDT DEN. 🙂

  Her link til DOMMEN

  Og skulle der sidde nogen derude som er interesserede i for-forhistorien om hvordan kvinden i sagen pludselig og egentlig ganske uintentionelt befandt sig i en sag om falsk anmeldelse hvor hun kom til at anklage tre helt andre mænd for voldtægt og kidnapning (hvoraf den ene af dem sågar måtte tilbringe tid i fængsel) – så har aktivarum skrevet om den her.

 30. […] [Uppdatering, Per P har bloggat och i Aftonbladet har Katarina Wennstam skrivit en debattartikel som inte har mycket med verkligheten eller domen i Tingsrätten att göra. Harning kommenterar den med att kvinnor är kvinnors värsta fiender.] […]

 31. […] han tror att målsäganden höll på med. Boel skrev i samband med Tingsrättens friande dom om kvinnor som kränker kvinnor, tål att läsas […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

 
%d bloggare gillar detta: