Harning

 • Mest læste de seneste 48 tim

 • Blogstats

  • 160 651 hits
 • Kommentarpolitik

  Vær venligst opmærksom på, hvordan du formulerer din kommentar. Kommenterer der kan anses for injurierende eller som på nogen måde kan ophæve kilders anonymitet, eller som krænker andre menneskers privatliv vil ikke blive publiceret.
 • Ophavsret

  Ophavsretten til min blogs indhold tilhører iflg. lov om ophavsret mig. Korte tekststykker kan naturligvis citeres, når kilden, herunder mit navn, klart anføres. Hvis du ønsker at gøre brug af mine tekster på anden vis, kan dette ske efter skriftlig aftale.
 • En tanke…..

  ”Sociala grupper skapar avvikelse genom att skapa de regler vilkas överträdande bildar avvikelse, och genom att applicera dessa regler på särskilda människor och stämpla dem som avvikare." Howard S Becker
 • Og én mere

  ”Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist. Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand. Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist. Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde. Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.” Martin Niemöller
 • Sider

 • Reklamer

  Jeg står på ingen måde inde for de reklamer som du eventuelt kan se på denne blog.
 • Meta

Mor, er jeg kristen?

Posted by harning på september 21, 2010

Vi sidder i bilen, en smule forsinkede på grund af vejarbejde og min morgentrætte hjerne kører mere eller mindre på automatpilot, og så er det at otteåringen stiller spørgsmålet:

– Mor, er jeg kristen?

– Øh.. det ved jeg sørme ikke, det er lidt kompliceret skat, tror du på gud?

– Ja, DET gør jeg, jeg tror på at han passer på os og sådan, for det har vi talt om i skolen og jeg så en film i fjernsynet…… (hér holdt min allerede trætte hjerne op med at lytte til beskrivelsen af filmen og flyttede fokus til at vi vist hellere må se at have lidt mere styr på hvad ungen ser i fjernsynet)

– Okey, jamen så kan det godt være at du er kristen, men det kan også være at du er muslim eller jøde.

– Muslim?, Jeg er ikke muslim, de spiser ikke det samme mad som mig i skolen. De tror på en anden gud.

–  Nej skat, muslimer tror på den samme gud som kristne gør, så selv om de spiser noget andet i skolen end hvad du gør så tror de altså på den samme gud som du tror på. Forskellen er hvilken historie om gud man tror på, hvilken bog man læser og hvilke regler man vælger at følge. Men guden er den samme.

– Men, ER jeg kristen mor?

– Jeg ved det ikke skat, hvis du tror på gud så må du læse bøgerne og lære dig mere, og så når du bliver voksen, kan du bestemme hvilken historie om gud du vil tro på og hvilke regler du vil følge.

Herefter fulgte så en snak om Jesus, den frie vilje og hvorvidt otteåringen synes at forældre skulle bestemme hvad børnene troede på eller ej…

Og ja, han tror på at Jesus gik på vandet og på elver og trolde og…

***

Det der med børn og børneopdragelse er bare ikke så nemt! Slet ikke om morgenen. 🙂

©Harning

8 svar to “Mor, er jeg kristen?”

 1. – holder meget af den slags historier! Du har nok allerede forpasset tidspunktet – mindes den kvindelige vikar som der meget avanceret i midt50’erne i ‘kristendom’ lærte os om Darwins udviklingslære i 1. mellem. Læste forleden om at hendes datter er blevet – katolik. 🙂

 2. harning said

  Sådan kan det jo gå så uheldigt. 🙂

 3. Min erfaring er at nøglepunktet er at nå til en forståelse for at tro er et valg. Da dette gik op for mig omkring syvårs alderen, tog det ikke mange splitsekunder for mig at holde op med at tro på alt det der omkring ”den alfaderlige Gud”.

  Det var mens jeg sad alene i haven en sommerdag under en stor blodbøg. Jeg snakkede ikke med nogen om det, men fandt mit eget verdensbillede.

 4. harning said

  Smukt. 🙂
  Ligesom jeg vil at min søn selv skal finde sit eget verdensbillede, og dertil vil jeg gerne at han så længe som muligt skal have lov til at bevare sin fantasifulde barnetrosmystik – uanset om den så handler om elver, guder, superman eller hvad nu….

  Spørgsmålet er så bare hvor nuanceret og åbent han kan tro når nu den udefrakommende indoktrinering synes at være noget enkeltsporet….

 5. Donald said

  Kender du Dødehavsrullerne? De forskere fortæller, at der var mange, der gik rundt og prædikede. Det er lidt morsomt at få den vinkel på. Jeg havde også en religionslærer, som lærte os om astronomi og jordens skabelse 😉 og en anden, der læste gammel-testamente med litterære briller, det var godt.

 6. harning said

  Det er nemlig godt Donald. 🙂
  At se verdenen med andres briller sætter ofte gang i spændende tanker. 🙂

 7. jensdrejer said

  Hahaha – skøn historie! Jeg vil da gerne sende nogle links til ateistisk propaganda…… men jeg tror faktisk det er mere effektivt, hvis du prøver at læse højt fra biblen. Så går det nok snart over, hehe….

 8. harning said

  Haha – ateistisk propaganda:-)
  Mit problem er vist snarere, selv at lade være med at indoktrinere barnet med min egen agnostiske-på grænsen til ateistiske ”tro”, og lade ham tage et selvstændigt valg. I hvertfald så længe det selvstændige valg ender med at være i overensstemmelse med mors. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: