Harning

Kulturministre for skud

Posted by harning på maj 28, 2009

Idag står både den svenske og den danske kulturminister for skud, dog af to vidt forskellige årsager.

Den danske kulturminister Christina Christensens problem er at hun ifølge  Pia Kjærsgaard er for farveløs, ikke har tilstrækkelige visioner og at man aldrig hører ”en markant eller på nogen måde kontroversiel udmelding fra hende” og socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen kalder hende for en af historiens mest passive kulturministre..

Den svenske kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths brøler er den stik modsatte, nemlig at hun har udtalt sig alt for markant i sagen om Pirate Bay, hvor hun ikke alene har  udtalt sig  i en endnu ikke afsluttet retssag og derved kan anklages for forsøg på at blande sig i domstolenes uafhængighed, men hvor hun tillige har ”dømt” de anklagede som tyve, sidstnævnte er ikke bare injurerende men desuden fuldstændigt irrelevant i forhold til den pågældende sag idet Pirat Bay ikke står under anklage for tyveri.

Og jeg undrer… er der her tale om kulturforskelle? Eller er det her muligvis et af de områder hvor vi er rørende enige på begge sider af sundet om at mellanmjölk är bäst?

©Harning

Læs også: Svenska Dagbladet og ”Pirate Bay og civil ulydighed” Og apropos Pirate Bay så læs også Per-Olof Johanssons interessante betragtninger om hvem der censurerer hvem og hvad.

9 svar till “Kulturministre for skud”

 1. jensdrejer said

  Jeg tror at enhver minister skal finde en passende balance. Det er det vigtigste. Men derudover er jeg fuldstændig enig med Pia Kjærsgaard. CARINA(!) Christensen har været fuldstændig håbløs lige fra starten. I starten ville hun ikke give interviews, fordi hun lige ville sætte sig ind i stoffet. Øhhhhhhhhhhhh – de ville jo bare vide lidt om hendes eget forhold til kultur. Men det er nok også et svært spørgsmål, hvis man overhovedet ikke har noget forhold til kultur.

  Efter to måneder gav hun så endelig de først interviews. Hun blev spurgte om den sidste bog hun havde læst. Det var en politisk biografi – og det tæller altså ikke i følge min mening. Det har jo absolut intet med kunst eller kultur at gøre. Så blev hun spurgt, hvornår hun sidst havde været i teatret. Det kunne hun i det mindste huske. Hun havde nemlig været i teatret et par dage før – til forpremiere på en ny film! Øhhhhhhhhhhhh……. Jamen, man ved næste ikke hvordan man skal reagere.

  Kort sagt: jeg har det ekstremt svært med Carina Christensen!

 2. dax2 said

  Hvem er Christina Christensen?
  Nåhja, Jens har svaret.

  Men jeg aner stadig ikke hvem hun er, selv om jeg kender navnet.

  At have et forhold til ”kultur” er ikke helt det samme som at en minister udtaler sig om et kulturministerium og journalisterne vil jo gerne have hende i fedtefadet, så hun hopper lige i og siger, at det vil hun gerne lige læse lidt på. Hvor er det forfærdeligt morsomt.

  Ha 🙂

  Fordeling af bevillinger til teatrene og museer etc. er en opgave, som jeg nødigt ville tage på mig uden assistance – og det er jo så det, Carina Christina skulle have sagt: ”Jeg holder meget af kultur, men det er jo strengt ikke mit personlige forhold til kultur, som jeg skal pleje her i ministeriet. Min departementchef kan underholde Jer lidt med de opgaver, jeg går igang med nu, og så må I gå til Bådteateret bagefter.”

 3. harning said

  At Carina Christensen ikke ligefrem er nogen lysende stjerne på kulturens politiske himmel er der vist ingen tvivl om Jens, dog synes jeg måske hun kunne få et par bonuspoints for hendes helt egen Bushkomik. 🙂

  Og selvfølgelig kunne det være rart med en minister som virkelig havde indgående kendskab til og brændte for det område han/hun skulle ministrere over, men sådan er vores system nu en gang ikke bygget op – tværtimod har vi gjort meget ud af ønsket om at helt ”normale” mennesker skal repræsentere folket og så have specialiserede embedsmænd som rådgivere og i det perspektiv er Carina Christensen vel næppe værre end så mange andre politikere?

  Selv ved jeg ikke rigtig om jeg foretrækker en kulturminister der, som CC, ligger lavt eller en kulturminister som gang på gang finder på ødelæggende og kvælende tiltag…
  Så…jo…en pasende balance- jatak, men til kulturens fordel sådan som jeg ville definere den. 🙂

 4. harning said

  Hvor er det en skam for Carina Christensen at hendes medierådgivere ikke er lige så smarte som du er Dax – for dit forslag til formulering synes jeg er et pletskud. 🙂

 5. dax2 said

  @Tak Harning, det glæder mig at høre at jeg kunne affyre et pletskud.

 6. jensdrejer said

  ”en kulturminister som gang på gang finder på ødelæggende og kvælende tiltag…”

  Jeg formoder du hentyder til Brian Mikkelsen. Men der er jo andre ”modeller” end Brian Mikkelsen og Carina Christensen. Jeg vil have Jytte Hilden tilbage. Hun var seriøst interesseret i kunst og kultur. Hun dyrkede det dengang og det gør hun stadig. Dengang skete der faktisk også en masse i kulturministeriet. Sjældent er der startet så mange nye og spændende projekter.

  Jeg tror Jytte Hilden er den bedste kulturminister vi nogensinde har haft. Og så skal man jo heller ikke glemme underholdningsværdien – hun formåede at sige noget dumt/fjollet/tåbeligt/morsomt hver evige eneste dag. Det er faktisk ret imponerende!

 7. harning said

  Jeg må tilstå at jeg ikke tænkte specifikt på Brian Mikkelsen da jeg skrev ovenstående omend beskrivelsen passer ham som fod i hose. 🙂
  Selv har jeg aldrig været særlig glad for Jytte Hilden men du har da helt ret i at hun formåede at skabe debat og økonomiske midler da hun var kulturminister, og som du også er inde på så var underholdningsværdien imponerende (imponerende pinlig) – men min primære anke mod Hilden skyldes dog hendes rødstrømpeholdninger som ligger alen langt væk fra mine egne forestillinger om et ligeværdigt samfund (hvilket naturligvis ikke umiddelbart har noget direkte at gøre med det kulturelle område).

 8. Jesper said

  Det er vist ikke en helt nem post, mon ikke det er konlusionen 🙂

  Glemmer aldrig at Brian Mikkelsen som én af de første handlinger ophævede forbudet mod reklamer omkring børnetvudsendelser. Det er godt nok at melde klart ud, hehe.

 9. harning said

  Nej, det er vist ikke en helt nem post Jesper. 🙂

  Og godt eksempel med Brian Mikkelsen – for det var da en markant udmelding, spørgsmålet er så bare hvor stor en glæde kulturlivet i Danmark fik af den. 😮

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

 
%d bloggare gillar detta: