Harning

Læge vil lade forældre designe babyen

Posted by harning på mars 5, 2009

Et tilbud som i følge Politiken har vagt voldsom debat. Tænk.. det forstår jeg slet ikke. For hvorfor hidse sig op over noget så ligegyldigt som en læge der angiveligt kun vil hjælpe forældre med at designe underordnede kosmetiske detaljer som  hår og øjenfarve – når vi i forvejen tillader at forældre designer deres babyer på langt mere indgribende måder?
Herhjemme har vi fx for længst bestemt at det er helt i orden, allerede i fosterstadiet, at skille os af med babyer som ikke lever op til normalitetsnormen, ligesom vi til dagligt ad kemisk vej designer vores børn til at blive klogere og roligere og bedre til at koncentrere sig samtidig som vi uden at blinke sender dem til plastikkirurgen for at få rettet op på et par flyveører.
Så hvorfor skulle det være så meget værre at på forhånd designe børn med en bestemt øjenfarve?
Tænk…det forstår jeg slet ikke…

©Harning

Se også: Danske forældre vil abortere enarmet barn & Engelsk studievært med kun en arm

17 svar till “Læge vil lade forældre designe babyen”

 1. Marian said

  Hehe, ja. Jeg har godt læst den, og tænkt mit… (I stil med dit… )

  Og, med fare for, at få jeg ved ikke hvor mange forældre resp. folk, der intet vil hellere, end at blive forældre, på nakken: på en måde synes jeg, hele den her hysteri med fertilitetsbehandlingerne passer lidt ind her.

 2. harning said

  Den overordnede problemstilling har da ihvertfald store lighedspunkter – men jeg synes nu nok at fertilitetsbehandling er et emne der, så at sige, burde behandles for sig selv. 🙂

 3. jensdrejer said

  Som altid et spændende og tankevækkende indlæg.

  Mon ikke bekymringen skyldes, at hvis alle vælger blonde børn, så er det en indirekte nedvurdering af folk der ser anderledes ud? Jeg er egentlig ikke selv nogen holdning til den slags ”designerbørn”, men jeg kan godt være bekymret for næste skridt!

 4. harning said

  Men hvorfor skulle alle vælge blonde børn?
  Og hvilket næste skridt er det du er bekymret for Jens? For har vi ikke allerede for længst taget det i og med at vi netop fravælger børn der er anderledes og dermed ikke falder ind under normalitietsbegrebet?

 5. Marian said

  Harning: Enig. Det fortjener sit helt eget indlæg. – Og, jo, ”det næste skridt” er vist taget for længst…

  (Og undskyld! for den grammatikalske forvirring i mit indlæg foroven… )

 6. harning said

  (grammatikalsk forvirring kan ske for selv den bedste. 😉 )

 7. jensdrejer said

  Blonde børn var bare et eksempel! Jeg ville synes det var lige så uheldigt, hvis et flertal begyndte at vælge drengebørn. Se bare de konsekvenser det har fået i Kina.

  Jeg tror at både du og Marian har ret, at ”vi” allerede har taget det næste skridt. Men så er spørgsmålet måske hvor langt vi vil gå? Hvor går grænsen? Jeg ved godt at det er umuligt at svare på, men jeg synes det er vigtigt at overveje.

 8. harning said

  Jeg troede nu heller ikke at du mente blonde børn i den forstand Jens- jeg har bare svært ved at forestille mig at risikoen er særlig stor uanset om det så er blonde eller sorthårede børn vi taler om – for forældre har jo forskellige ønsker og forskellige ideer om hvad der er smukt/hensigtsmæssigt for dem.
  Og jeg synes at det rent kosmetiske er en mindre detalje i sammenhængen – selv om det naturligvis rent overordnet er den samme problematik.
  Jeg vil endda tillade mig at gå så vidt som til at rejse spørgsmålet om forældre der har specifikke ”perfektions”ønsker overhoved burde have lov til at få børn. For et barn er mange ting – på godt og ondt – med blå øjne og med brune øjne, med to arme og med en arm – og hvad nu hvis barnet fødes ”perfekt” men senere får en ”defekt” – skal forældrene så have lov til at skille sig af med det?
  Og hvis ikke de skal have lov til at skille sig af med det når ”defekten” optræder – vil barnet så få retten til at skille sig af med sine perfektionssøgende forældre?

 9. Susan said

  Nogle forældre designer jo allerede deres børn – køber mærketøj i dyre domme m.v.

  Jeg ser for mig et forældrepar der har designet det for dem perfekte barn, og så kommer barnet og vil have farvet håret for hun vil altså helst være rødhåret (eller sort eller mørkbrun eller blond eller hvid eller …) og hvorfor gav de hende ikke brune øjne (eller blå eller grønne … you get the picture) så nu har hun altså købt farvede kontaktlinser. 😀

 10. Marian said

  Når jeg sådan ser mig omkring, så synes jeg, det er skræmmende mange forældre, der allerede designer deres børn, helt åbenlyst, uden hæmninger. Og de er ikke alene om det. Et eller andet sted hen bliver vi vel alle designet. Fra vuggestuen til plejehjemmet. Af samfundet generelt.

 11. jensdrejer said

  ”forældre har jo forskellige ønsker og forskellige ideer om hvad der er smukt/hensigtsmæssigt” – det er lige præcis det som jeg er i tvivl om. Se Kina eller Indien…. alle ønsker drengebørn og man hører de mest forfærdelig historier om hvordan man skaffer sig af med uønskede piger. Og så bare hvordan et meget stort flertal af befolkningen lader sig styre af moden! Jeg kan sagtens forestille mig, at det også ville påvirke dem, når de skulle designe deres børn. Men skulle det ske, så trøster jeg mig med, at der er altid forskellige undergrundsbevægelser som vælger at gå imod strømmen. 😀

  ”Jeg vil endda tillade mig at gå så vidt som til at rejse spørgsmålet om forældre der har specifikke “perfektions”ønsker overhoved burde have lov til at få børn.” – det er selvfølgelig umuligt, men jeg kan MEGET godt lide din tanke. Selv om jeg godt nok synes at det er en tanke som er i strid med dit indlæg, hvor du blandt andet skriver, at det er ok at designe børn med en bestemt øjenfarve! 😉

 12. Jeg finder helt i orden, at man kan tilbydes abort, hvis prøver viser, at fosteret/barnet vil udvikle et alvorligt fysisk eller mentalt handikap. Jeg har set tilstrækkeligt mange svært handikappede børn, der overlades til livslang pleje på en institution, fordi forældrene ikke magter dem. (Jeg havde engang en stedsøn, der var lidt tilbage i udvikling, og som frekeventerede en sådan institution i dagtimerne.) Og tænk en gang på, hvilken sorg, smerte og skyldfølelse forældrene til sådanne institutionsbørn, der aldrig vil kunne komme til at eksistere uden konstant opsyn og hjælp, må leve med.

  Men ideen om at ”designe” børn, når det f.eks. gælder deres udseende, byder mig imod. Man vælger en partner og potentiel far/mor til sit afkom på baggrund af en sympati, som – ifølge det, jeg har læst og hørt – også hænger sammen med en instinktiv tiltrækning til de bedst egnede gener (selvom det altså åbenbart også kan gå galt, jvf. ovenstående afsnit), og så burde den vel ikke være længere.

  Når det er sagt, så kunne jeg naturligvis fristes til at sige, at det måske alligevel nok ville være hensigtsmæssigt med nogle flere blåøjede og blonde børn, hvis vi vil bevare det danske/nordiske islæt i befolkningen i de kommende generationer. 😉

 13. påkrævet said

  Out off topic:

  Gode tanker, store knus og et lillebitteogsammenkrøllet håb. Om at du kigger forbi. Århus. En dag.
  Snart?

 14. H. J. Jørgensen said

  Egetlige er jeg ligeglad med disignede babyer de skal nok klare sig!!!

 15. harning said

  Hej H.J.Jørgensen og velkommen til. 🙂

  Som du kan se er din kommentar kraftigt redigeret – forklaringen finder du i tekstboksen ”Kommentarpolitik” til venstre.

 16. harning said

  Og det endda bare i småtingsafdelingen Susan. 🙂
  For, forestil dig den perfekt designede pige – som bestemmer sig for at hun egentlig hellere vil være en dreng? 🙂

 17. harning said

  Jeg må tilstå at din holdning kommer meget bag på mig Tina. Jeg nok forventet at netop du, som praktiserende kristen, ville kunne finde argumentationen for at alle liv har berettigelse og at vi som mennesker ikke skal ændre guds plan?
  Og apropos handicappede kontra perfekte børn så finder jeg denne artikel særdeles interessant!

  Og igen – hvad så med alle de handicaps som der ikke kan screenes for? Næh..du, selv om også jeg har ondt af de børn hvis forældre ikke magter dem – så mener jeg ikke at løsningen ligger i fravælgelsen og designet af babyerne – men snarere i fravælgelsen og designet af forældrene.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

 
%d bloggare gillar detta: