Harning

 • Mest læste de seneste 48 tim

 • Blogstats

  • 165 302 hits
 • Kommentarpolitik

  Vær venligst opmærksom på, hvordan du formulerer din kommentar. Kommenterer der kan anses for injurierende eller som på nogen måde kan ophæve kilders anonymitet, eller som krænker andre menneskers privatliv vil ikke blive publiceret.
 • Ophavsret

  Ophavsretten til min blogs indhold tilhører iflg. lov om ophavsret mig. Korte tekststykker kan naturligvis citeres, når kilden, herunder mit navn, klart anføres. Hvis du ønsker at gøre brug af mine tekster på anden vis, kan dette ske efter skriftlig aftale.
 • En tanke…..

  ”Sociala grupper skapar avvikelse genom att skapa de regler vilkas överträdande bildar avvikelse, och genom att applicera dessa regler på särskilda människor och stämpla dem som avvikare." Howard S Becker
 • Og én mere

  ”Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist. Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand. Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist. Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde. Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.” Martin Niemöller
 • Sider

 • Reklamer

  Jeg står på ingen måde inde for de reklamer som du eventuelt kan se på denne blog.
 • Meta

Computere uden operativsystemer

Posted by harning på februari 20, 2009

Jeg er ikke noget teknisk geni, eller nogen fantastisk computernørd – tværtimod. Faktisk er det uhyre sjældent at jeg bruger min computer til noget som helst andet end at skrive på. Det gør jeg så til gengæld rigtig meget. 🙂
Nu skal jeg så til at have en ny computer – igen. Den nuværende er simpelthen for langsom. Allerhelst ville jeg have en HP (compaq presario)  igen, ikke fordi jeg ved så meget om computere, men fordi den første jeg havde holdt i ti år, havde den rette størrelse og kunne det jeg havde brug for at den skulle kunne. Siden har jeg prøvet tre andre mærker på lige knap fire år…
Mit problem er imidlertid at jeg nægter at betale for computer OG operativsystem. Af flere årsager, her blot de to absolut væsentligste:
– Jeg er generelt og principielt imod monopoler.
– De fleste computere i dag sælges med Vista – Vista vil jeg under ingen omstændigheder have, hvilket som minimum indebærer at jeg skal have fjernet Vistaen og have byttet den ud  (ergo betaler jeg for et operativsystem jeg ikke vil have, samt ekstra arbejde)

Så hvad gør jeg? Jeg har i dag været i kontakt med HP, hvis bedste tilbud var at jeg kunne få en computer uden operativsystem – hvis jeg altså ville betale et par tusinde ekstra og vente to til tre uger!

Hjælp mig.

@Harning

15 svar till “Computere uden operativsystemer”

 1. Dell sælger computere med linux installeret, og linux er som bekendt gratis. Men jeg ved ikke om det kun er i USA at man kan vælge Windows fra.

  Ellers kan jeg anbefale at du kigger på en mac, hvis det er en laptop du kigger efter. Fordi hardware/software integration er meget vigtigt for en laptop har Apple den store fordel at deres styresystem kun skal virke med deres egen hardware, og derfor fungerer det hele upåklageligt. Hvis du skal have Linux på en laptop og du ikke er teknisk anlagt skal du købe med linux præ-installeret, og selv da er det ikke sikkert det hele virker. Jeg har aldrig fået en linux laptop til at sove og vågne så hurtigt og gnidningsfrit som min macbook pro gør (det kan de fleste windows laptops iøvrigt heller ikke).

  Hvis du kigger på netbooks, så er der flere af dem der har et linux styresystem. Det ville måske være en perfekt løsning til dig da de ikke kan ret meget andet end at gå på nettet. Hvis du kan leve med at skrive i google docs, altså, og med at dine dokumenter ligger i skyen i stedet for på harddisken.

 2. harning said

  Mac er nok ikke et alternativ for mig der får et hysterisk anfald hver gang en opdatering har ændret et ikons udsende en lille smule – så bare tanken om at forholde mig til en mac som jeg hverken er vant til eller kan få husets computerfreak til at hjælpe mig med er vist ikke så smart…

  Dell lyder derimod som en mulighed. 🙂
  Dog kan det undre mig at ej heller de sælger computere helt uden styresystemer..- det ville vel alt andet lige være rimeligt at lade forbrugeren helt selv vælge om de ville have det ene eller det andet system..

  Personligt foretrækker jeg xp – vanens magt er stor. 🙂 Men da jeg er ved gå til af irritation over microsoft og deres monopol så ender det hele nok med at sønneke må få lov til at installere Linux under alle omstændigheder.

  Google docs lyder ganske forfærdeligt – det var det der med vanen igen.;-) I forvejen så synes jeg at open office driller sammenlignet med word.. Ikke fordi word er bedre (tværtimod på mange punkter) men fordi jeg der ved lige nøjagtig hvor alting er (nu har jeg selvfølgelig også kun brugt open office i tre/fire år…)

  Tænk at det skal være så vanskeligt..
  For det kan jo ikke være mig der er vanskelig. 🙂

 3. Linuxshoppen.dk sælger bl.a. netbooks og nogle få bærbare med Linux preinstalleret. Fx edbpriser.dk og pricerunner.dk giver mulighed for at søge på maskiner uden OS, eller med Linux. Zepto sælger også bærbare uden OS, husker jeg.

  Forresten fortæller mærkenavnet mindre og mindre om hvad der er indeni, det er nærmest typisk at en ”hyldevare” får sat mærkelogo på, eller måske endda justering af konfiguration og kabinet. Men altså produceret på fabrikker som ikke selv er så ”synlige”.

  Som Codegirl.dk er inde på, er det (især ved bærbare) ikke ualmindeligt at der kan være dele af hardware, der ikke findes en Linux driver til, så det er lidt ”farligt” at satse på en maskine der ikke leveres med Linux. Også garantien kan blive noget rod hvis du udskifter en preinstalleret Windows.

  Der findes en del fora hvor der diskuteres at få Linux til at virke på forskellige maskiner, men de er fokuseret på nogen som godt kan lide at ”nørde” med teknikken.

  Selv bruger jeg primært en stationær, som jeg købte uden OS. Det gik smertefrit med at få Ubuntu Linux på. Selv om der findes drivere til meget, oplever jeg dog at video/lyd på fx DR hjemmesiden (der baserer sig på Microsoft teknik) ikke altid fungerer for godt.

 4. harning said

  Efter det første korte kig hos Dell – kan jeg ikke andet end grine. 🙂
  For de går helt åbenlyst ind for valgfrihed…
  – Jeg kan således fx vælge om jeg vil have en lyserød eller en sort eller en mønstret eller en mere kunstnerisk designet computer – men ikke hvilket operativsystem jeg gerne vil ha i den.

  Jamen…sikke da nogle tøser. 🙂

 5. harning said

  Servicemeddelelse:

  IDG/Tech world har ringet lidt rundt for at finde ud af om det er muligt at få licenspengene tilbage hvis man ikke ønsker windows og fik disse svar.

  Særlig morsomme må man sige at Lenovo er, hvis markedsansvarlige fremkommer med følgende udsagn:
  ”Man kan ju jämföra det med att köpa en bil där du helt plötsligt inte vill ha motorn ”
  hvorefter deres suppport udtaler:
  ”….När eller om Windows Vista skulle bli stabilt någon gång i framtiden så kan du ju alltid lägga in det…”

 6. jensen said

  kærver lidt lærdom men det går nok

 7. harning said

  Velkommen til Jensen. 🙂
  Og stort forsinket TILLYKKE med fødselsdagen. 🙂

  Og lidt lærdom…
  Jeg har indenfor de sidste 48timer fået mere lærdom om computere end hvad godt er for lille mig – og guderne alene må vide hvad pokker jeg skal bruge det hele til….

 8. jensen said

  køb for gudskyld ik en hp jeg er ikke klog men det pis vi har på job er lort har selv en compag je din skyld men med vista få lige mobil op

 9. harning said

  Det bliver ikke en HP.
  Efter mange om og men og til min egen store forundring bliver det heller ikke en af Linuxshoppens eller Zeptos som jeg ellers havde set mig varm på- men derimod en Fujitsu-siemens som indledningsvis kommer med vista.
  Dette fordi husets computerfreak har forsikret mig om at det er den mest prisværdige i forhold til mine behov og fordi fujitsu-siemens giver licenspengene tilbage til os som ikke ønsker at bruge det præinstallerede operativsystem.

  (ang. din anden kommentar Jensen så har jeg valgt, at ikke godkende den i kommentarfeltet her – men jeg tænker over det. 😉 )

 10. jensen said

  helt godt valg du har taget men f har en ordning med tdc vista kan godt gå

  knus

 11. harning said

  Vistaen skal bare væk Jensen. 😀
  – og så skiftes ud med linux eller måske XP…

 12. jensen said

  kan huske lidt din modstand mod xp

 13. harning said

  Modstand mod Xp – ja.. eller ihvertfald en principiel modstand mod Microsoft og deres eneherredømme. For ikke at tale om min modstand da jeg var nødt til at finde mig i et par ”opgraderinger” af min teksbehandling som jeg under ingen omstændigheder egentlig ønskede.
  Men foretrækker som sagt alligevel og på trods word fremfor open office – vanemenneske er man jo. 😀

 14. jensen said

  tror nu jeg har begge

 15. […] læste de seneste 48 tim Omgå spærringen af Pirate Bay Israel: indbegrebet af ”mere vil have mere”Computere uden operativsystemerEt civiliseret samfundPolisanmälan ett godtyckligt förfarande?Pirate Bay & Civil […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

 
%d bloggare gillar detta: