Harning

 • Mest læste de seneste 48 tim

 • Blogstats

  • 157,187 hits
 • Kommentarpolitik

  Vær venligst opmærksom på, hvordan du formulerer din kommentar. Kommenterer der kan anses for injurierende eller som på nogen måde kan ophæve kilders anonymitet, eller som krænker andre menneskers privatliv vil ikke blive publiceret.
 • Ophavsret

  Ophavsretten til min blogs indhold tilhører iflg. lov om ophavsret mig. Korte tekststykker kan naturligvis citeres, når kilden, herunder mit navn, klart anføres. Hvis du ønsker at gøre brug af mine tekster på anden vis, kan dette ske efter skriftlig aftale.
 • En tanke…..

  ”Sociala grupper skapar avvikelse genom att skapa de regler vilkas överträdande bildar avvikelse, och genom att applicera dessa regler på särskilda människor och stämpla dem som avvikare." Howard S Becker
 • Og én mere

  ”Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist. Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand. Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist. Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde. Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.” Martin Niemöller
 • Sider

 • Reklamer

  Jeg står på ingen måde inde for de reklamer som du eventuelt kan se på denne blog.
 • Meta

 • Reklamer

Bloggere: en torn i øjet på myndighederne

Posted by harning på februar 1, 2009

Jeg bliver så glad, hver gang jeg kan konstatere, at bloggere bidrager til samfundsdebatten og gør sit for at modvirke censur, magtmisbrug og overformynderi – hvad enten det så er herhjemme eller på den anden side af jordkloden.  Ethvert bevis på, at ikke alle bloggere er nævenyttige indvandrerfjendske idioter med ligegyldig ensformet og imbecil retorik synes jeg er velkomment, omend det naturligvis luner allermest at vide, at uanset hvor forskellige kulturer og verdenhjørner vi alle kommer fra – så synes vi som mennesker betragtet have det tilfælles at vi ønsker og værdsætter friheden til selvstændig tænkning.  🙂

©Harning

Læs også denne artikel fra den 17 feb.
Reklamer

25 kommentarer to “Bloggere: en torn i øjet på myndighederne”

 1. Også i Sydkorea bliver en kritisk blogger af myndighederne set som et problem: Blogger fængslet for at skrive om krisen

  Fordelen ved at nævenyttige indvandrerfjendske idioter med ligegyldig ensformet og imbecil retorik blogger er jo at det er så nemt at lade være med at færdes på de blogs 🙂

 2. harning said

  Jep, Bloggere og netjournalister er en hastigt voksende gruppe af fængslede skribenter rundt omkring i verden

  Og vist er det dejligt, at de nævenyttige indvandrerfjendske idioter med ligegyldig ensformet og imbecil retorik har deres helt egne blogs, hvor de kan komme af med deres vrøvl uden at genere os andre med den. 🙂

 3. spunky said

  Uanset hvor meget man ønsker at styre et moderne menneske i en højteknologisk verden, vil man aldrig lykkes og det er da en sejer i sig selv.

  Det er med mennesker som det er med IT, der er altid et smuthul.

 4. harning said

  Jep. 🙂

 5. En relateret problemstilling er jo når pengestærke organisationer truer generende røster med enorme advokatregninger. Som f.eks. da Stein Bagger prøvede at få Dorthe Toft til at holde kæft før IT Factory sprak. Ikke engang med afsæt i hvad Dorthe Toft selv skrev, men fordi hendes blog havde kritiske kommentarer fra læsere. Hun var ved at forberede sig på en retssag, da hun ikke lod sig true væk fra nettet.

 6. harning said

  Penge er naturligvis altid en magtfaktor i David vs. Goliat spillet….
  Men jeg ville nu gerne have set en retssag om netop bloggernes redaktionelle ansvar ifht. kommentarer i Danmark…

 7. jensdrejer said

  Øv – Tosommerfugle kom mig i forkøbet. Det første jeg tænkte på, da jeg læste dit skarpe indlæg, var nemlig også sagen fra Sydkorea og jeg havde forventet at det var den der kom op, da jeg trykkede på linket.

  Jeg synes begge sager viser, hvor glade vi skal være for den frihed og ytringsfrihed vi har her i nordeuropa. Derudover er jeg meget overrasket over sagen fra Sydkorea: tænk at en blogger kan have så meget indflydelse og så mange læsere, at myndighederne ligefrem anklager ham for at have indflydelse på den økonomiske krise i landet. Det er da vildt!

  Under Irak-krigen fulgte jeg forøvrigt med på nogle blogs fra Bagdad. Det var meget spændende og gav et helt andet perspektiv. Et personligt perspektiv!

 8. harning said

  Selvfølgelig skal vi være glade for at det ikke står nær så dårligt til på vores nordlige breddegrader som det gør andre steder i verden – men vi skal nok også passe på med ikke at forherlige os selv for meget i den forbindelse for som Håkan MacLean skriver i sin artikel så har: “…även många länder i västvärlden fängslat sina medborgare för vad de uttryckt i sina bloggar. Exempelvis finns länder som Frankrike, Kanada, Storbritannien och USA med på listan.”
  En noget tankevækkende information..

  Jeg fulgte ikke med på blogs i forbindelse med Irak-krigen, derimod har jeg gjort mit bedste for at holde mig orienteret også via blogs i forbindelse med krigen i Gaza. – For som du er inde på, så giver det yderligere et perspektiv og en helt ny dimension.

 9. jensdrejer said

  Jeg er dybt chokeret over, at alle de nævnte lande fængsler folk pga. det de har skrevet på deres blogs. Med mindre det skyldes racistiske indlæg eller konkrete trusler mod andre, så har jeg svært ved at forestille mig, hvad man kan skrive som kan medføre fængsling? Jeg er naturligvis ikke forbavset over at USA er på listen, men de andre… det forstår jeg ikke!

 10. harning said

  Nej at USA er med på sådan en liste kan naturligvis ikke undre – men jeg må tilstå at jeg faktisk ikke ved hvad der skyldes at de andre vestlige lande er havnet der og desværre så indeholder artiklen jo ingen links til kilden. 😦
  Måske jeg skulle undersøge sagen lidt nærmere…

 11. –> World Information access: Blogger Arrests
  –> University of Washington news: International arrests of citizen bloggers more than triple

  Derfra f.eks. 3 vesteuropæiske sager:

  France – Christophe Grebert – May, 2004 – For posting a blog about his local government’s waste and mismanagement

  Greece – Antonis Tsipropoulos – October, 2006 – Because his blog linked to slanderous material

  UK – Paul “Lionheart” Ray – January, 2008 – Incitement of Racial Hatred

  🙂

 12. harning said

  Atter engang reddet af den fantastiske blogmuse – 1000tak tosommerfugle. 🙂

 13. harning said

  Den græske sag synes umiddelbart at være nært beslægtet med vores egen
  Pirate Bay sag herhjemme – hvor tanken er at den der står for vejnettet også er den der skal opretholde lov og orden på samme.
  jamen…hvad skal man dog sige…

  (og for dem der gerne vil vide hvordan man kommer udenom spærringen af Pirate Bay kan her findes en kort introduktion. 🙂 )

 14. jensdrejer said

  Tak til Tosommerfugle. Det var meget spændende at læse. Men jeg ved slet ikke hvad jeg skal mene om det. Jeg synes specielt at den græske sag er meget interessant – sandsynligvis har han ikke skrevet noget, som jeg ikke selv kunne finde på at skrive. Men det er svært at tage stilling til sagen, når man ikke ved præcis hvad bloggeren har skrevet og hvad han er blevet dømt for. Og det gælder jo også de andre sager.

  Jeg synes at sagen om Pirate Bay er helt anderledes. Sagerne om fængslede bloggere handler om ytringsfrihed, mangel på samme eller grænser for ytringsfrihed. Sagen om Pirate Bay handler om tyveri og hælervarer – eller copyright. Alt efter i hvilken ende af internetkablerne man befinder sig. Men sagen om Pirate Bay er lige så kompliceret og vanskelig at tage stilling til.

 15. harning said

  Jeg er ked af at sige det Jens, men sagen om Pirate Bay handler ikke mere om tyveri og hælervarerer end hvad google fx gør – ligesom det ikke handler om i hvilken ende af internetkablerne man befinder sig, da Pirate Bay så at sige ikke er mere end et busstoppested på kabelvejen som trafikken færdes på. – At mene at teleselskaberne (og Pirate Bay) skal agere politi er for mig lige så absurd som at sige at det er vejdirektoratets opgave at forhinde at en bil med hælervarer kører på deres veje eller at sige at det er Lejerbos ansvar at agere politi i de boliger som de stiller til rådighed for almennytten. Eller for at tage et eksempel lidt tættere på, hvis nu du stjal noget af mit copyrightede materiale og lagde det ud på din blog – så ville jeg naturligvis holde dig ansvarlig – ikke wordpress og bestemt heller ikke mor Oda som bare linkede til din side.
  Og således ligner den græske sag i aller højeste grad vores egen Pirate Bay – idet den omhandler hvorvidt grækeren skal holdes ansvarlig for hvad der er på de sider som han har lagt links til. (han er altså, ikke anderledes end mor Oda og Pirate Bay. )
  Og i alle andre tilfælde ville vi protestere højlydt overfor den type af privatiseret selvtægt som nu er blevet pålagt teleselskaberne af retten. Så nej jeg synes hverken at sagen er kompliceret eller at den handler om copyright. Den handler udelukkende om et retssystem som ikke ved hvordan nettet fungerer/alternativt et retssystem som vil gøre op med tredelingen af magten (hvilket vel næppe er særlig sandsynligt).

  (hvis endelig vi skulle have noget der lignede en relevant retssag på området så skulle det være staten mod facebook – idet facebook jo som bekendt påstår sig at eje og have retten til at ændre i alt materiale som er lagt derud i tid og evighed – det om noget er da tyveri)

 16. perolofdk said

  ….apropos facebook....Hvis vi nu havde en IT-ombudsmand, som kunne gå ind og have en mening om alle de ting, vi ‘accepterer’ for at komme videre med et program eller en service, kunne vi måske få deres tyveri lidt tydeligere frem på skærmen…

  ..apropos bloggere…. Monica Antonsson, som lavede bogen om Liza Marklunds bog “Gömda” fortæller,at hun regnede med,at hendes bog ville blive tiet ihjel – derfor lavede hun en blog, selvom hun kun perifert havde en opfattelse af, hvordan sådan en fungerede. Hun er sikker på, at havde hun ikke haft bloggen, havde bog været en død sild -.

  …..apropos links....Jeg tænker tit på, om man skal linke til det selvindlysende – enhver kan jo hurtigt gooogle sig et resultat, som måske er bedre end de links, jeg sætter ind?

 17. harning said

  Ang. Facebook og en IT-ombudsmand så har det levende ord nogle interessante betragtninger.

  Og jeg tror at Monica Antonsson har ganske ret – for øvrigt har jeg ladet mig fortælle at Staffan Heimersson lige har skrevet en rigtig god kronik om det i Aftonbladet. 🙂

  For mig er det en selvfølge, at linke til de steder hvorfra man får sine oplysninger – således at eventuelle læsere selv har mulighed for både at vurdere troværdighed og at orientere sig yderligere i et emne. Hvis de så derudover har lyst til at Google et emne så er det jo bare så meget desto bedre. 🙂

 18. jensdrejer said

  Jeg var lige ved at give dig ret i forhold til Pirate Bay – lige ved! Det er nogle gode sammenligninger du laver. Umiddelbart lyder det meget rigtigt og fornuftigt, men – jeg kan sagtens forestille mig, at vi bliver nødt til at tænke lidt anderledes i fremtiden. Lad venligst vær med at spørge mig hvordan, for jeg ved det ikke. 😉

  Bare for at undgå misforståelser, så vil jeg også lige tilføje, at jeg selv går ind for et relativt frit og anarkistisk internet. Jeg synes det er hele internettets force. Men jeg kan også godt forstå at der skal være nogle grænser.

 19. Marian said

  Links: En ting er, som du skriver, Harning, at det giver folk mulighed for at se, hvor man selv får sine informationer fra. En anden er, at jeg ofte finder tonsvis af interessant materiale på sites, som jeg ikke har mulighed for at komme ind på hver især, på min blog, men som jeg alligevel synes, er værd at nævne. Om ikke andet, så som et link i sidebar’en. Men det er nu nok mest relevant, når man har nogle ikke-mainstream sites, man får sine informationer fra. Sites, der ikke nødvendigvis dukker op blandt de første 30 søgeresultater på Google. Medmindre man altså bruger nogle meget specifikke søgeord.

 20. harning said

  Lige ved og næsten..øv..nåh..
  men, bare gi mig en time eller to så er jeg sikker på at du vil gi mig ret jens. 🙂

 21. harning said

  Enig Marian. 😀

 22. Ud over det med kilder og “lokken” af læseren til yderligere stof, har links i blog indlæg også nogle mere abstrakte fordele. Fokus her er at de kan være en markering af hvad teksten handler om. Det er nyttig info for at vurdere hvor interessant/relevant teksten er, ved at skimme.

  Det er jo ikke sikkert at læseren gider læse teksten, uden at have dannet sig en klar forventning om at det kan “betale” sig. Selv læser jeg langt fra alle de sider som jeg finder. Links bliver normalt visuelt fremhævet, og er sammen med overskrifter og billeder nyttige guider for det skimmende øje.

  Dette gælder også når “læseren” er en maskine. F.eks. Google gør jo hvad de kan for at kunne sortere fundne sider for relevans i forhold til søgningen. Ofte lykkedes det jo ret pænt. Hvis en side linker til andre sider omkring emneområdet, giver det den maskinelle vurdering spor om at teksten forholder sig til stoffet på de andre sider. Det skulle ikke undre mig om det giver andledning til at teksten dermed vurderes som “bedre”. Jeg må dog hellere tilføje at jeg tror at det er mere kompliceret; det er ikke “nok” bare at have en flok links til gode sider. På den anden side kan det måske trække nedad at have links til dårlige sider.

  Derudover giver links en anledning til at ens egen tekst dermed også kommer til at indholde titlerne som søgeord. Igen noget der hjælper søgemaskinerne til at matche søgninger til siden.

  En anden faktor er at links kan “hjælpe” den side der linkes til. Linket udgør en form for “stemme” om sider der er værd at linke til, altså sider der er værd at læse. Der er altså muligheder for, på et begrænset plan, at fremme sider der matcher ens egne holdninger til kvalitet. Igen er tingene i praksis mere komplicerede; søgemaskinerne gør sig store anstrengelser for at fange og straffe forsøg på manipulation.

  Disse søgemaskineorienterede overvejelser har i øvrigt den basis at det handler om at gøre ting som kan fremme det at menneskelige læsere synes at en side er god, hvad enten de nu er enige eller ej. En af de lidt specielle ting her er sidens titel. Mens en “sjov” titel måske kan fænge en læser, skal de helst også meget gerne afsløre noget om hvad siden handler om. Det kan have væsentlig betydning for søgemaskinerne hvilke ord der bruges her.

  Og jeg vil da tro at de fleste bloggere har det godt med tanken om at ligge pænt placeret i søgemaskinernes resultater. For mit vedkommende ser jeg tydeligt at det giver flere besøg at ligge blandt de øverste. Og det gør ganske mange af mine blog indlæg 🙂

 23. harning said

  Jep, jeg læser også tit på den måde – ved at orientere mig i om der findes links og i så fald til hvad. Nysgerrig er man jo. 🙂

  Ang. det mere abstrakte, så kan man ikke alene blive “straffet” for dårlige links i søgemaskinernes vurdering – men også på antallet (helst ikke over fem), men det kommer så igen lidt an på hvorledes de er præsenterede (om de indgår i teksten eller ej). Men ultimativt er det jo ens egen beslutning, jeg vil fx hellere smide et relevant link eller to ekstra ind end bekymre mig om hvorvidt jeg havner på første, tredje eller niende plads.. (hvis nu jeg havnede på googles sidste søgeside så er det nok meget muligt at jeg ville revurdere den beslutning. 😉 )

 24. Jeg vil tillade mig at påstå at regler som “helst ikke over fem” er ren overtro. Og det er netop den type overtro som er populær blandt nogen som lader som om det har styr på det – uden at have det. Jeg mener snarere at det er af betydning med et rimeligt forhold mellem links og tekst. En side som er domineret af links giver jo ikke ret meget indhold til læseren. Og den helt centrale regel er fokus på at gøre siden god for læseren, både mht. skimning og indhold. Her mener jeg at det at drysse links på over det hele giver en støj som saboterer skimning.

  Der hvor antal links snarere har reel betydning er for den effekt som de har for de sider som der linkes til. Groft sagt bliver de mulige point fordelt på udgående links.

  Og så vil jeg forresten nævne at jeg syndes at den der Snap popup på links kun generer. Den gør det meget langsommere lige at se hvor et link peger hen, den saboterer at jeg kan bruge kontekst-menuen (højreklik) hurtigt, og den forstyrrer læsningen hvis jeg kommer til at “strejfe” et link.

 25. harning said

  Hehe, dig og sønnike lige. 🙂
  Han kan simpelthen ikke fordrage snap popup, hvorimod jeg er glad for dem – hvilket er en kilde til evig diskussion herhjemme omkring fordele og ulemper. Hvorvidt det med de fem links er en skrøne eller ej – så ved jeg simpelthen ikke nok om det, jeg har bare læst et par artikler af nogen som jeg har anset for at vide hvad de snakkede om, men besidder ingen egen reel insideviden eller forståelse(og nu sidder jeg selvfølgelig her og slider mig i håret over at jeg ikke kan komme i tanker om hvem,hvad,hvor..- for så kunne jeg jo have smidt et par links ind. 🙂 )

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: