Harning

 • Mest læste de seneste 48 tim

 • Blogstats

  • 161 541 hits
 • Kommentarpolitik

  Vær venligst opmærksom på, hvordan du formulerer din kommentar. Kommenterer der kan anses for injurierende eller som på nogen måde kan ophæve kilders anonymitet, eller som krænker andre menneskers privatliv vil ikke blive publiceret.
 • Ophavsret

  Ophavsretten til min blogs indhold tilhører iflg. lov om ophavsret mig. Korte tekststykker kan naturligvis citeres, når kilden, herunder mit navn, klart anføres. Hvis du ønsker at gøre brug af mine tekster på anden vis, kan dette ske efter skriftlig aftale.
 • En tanke…..

  ”Sociala grupper skapar avvikelse genom att skapa de regler vilkas överträdande bildar avvikelse, och genom att applicera dessa regler på särskilda människor och stämpla dem som avvikare." Howard S Becker
 • Og én mere

  ”Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist. Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand. Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist. Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde. Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.” Martin Niemöller
 • Sider

 • Reklamer

  Jeg står på ingen måde inde for de reklamer som du eventuelt kan se på denne blog.
 • Meta

Sprogforbistring, inkvisition og alt derimellem

Posted by harning på september 16, 2008

Er ved at blive åndsvag i min sprogforbistring. Skulle egentlig arbejde med en artikel med den forløbige arbejdstitel:  ”Inkvisition – det moderna hjälpmedlet för skolans kuratorer” .

Men jeg kan ikke tænke en hel sætning end mindre en hel tanke på ét sprog. Min sprogforvirring er total og arbejdsbordet flyder som følge deraf, af utallige ordbøger, leksikoner og grammatikker…..

Frustrationen over ikke at få sagt, skrevet det jeg gerne vil er nået nye højder og jeg overvejer nu seriøst  at lade være med at skrive noget som helst. Ever. For jeg kan helt åbenlyst hverken stave, formulere mig hensigtsmæssigt eller noget der bare tilnærmelsesvis ligner – på noget sprog.

©Harning

9 svar to “Sprogforbistring, inkvisition og alt derimellem”

 1. Varning Harning!

  Sådan går det når din egen inkvisition flueknepper dig selv 😛 La’ dog vær’ mæ’ ded!

 2. harning said

  Hahaha
  Som du dog kan sige det. 😀

  Men.. at lade være med at være min egen værste dommer er vist ikke det jeg er bedst til…
  Særlig ikke når jeg lige pludselig sidder og slår simple tostavelsesord op – fordi jeg pludselig kommer i tvivl….

 3. silhuet said

  Du skal en tur til Jylland, det er simpelthen det du skal!

  (her fatter ingen et pløk af nogesomhelst, men de ved det ikke og så er alt jo godt 🙂 )

  PS: Jeg skriver mod ordene og ordene skrives mod mig. Er det så også tid til et final cut?
  Knus og de bedste tanker herfra. Det jyske. Hvor døren står åben, hvis…

 4. harning said

  Du er så sød Silhuet, men at blande jysk ind i sprogforbistringen er jeg ret sikker på, bare forværrer tingenes tilstand. 😀

 5. dax2 said

  Tænk det gør mig ondt at du går op i en spids over sprogforbistringen. Vi kan allesammen blande et udenlandsk udtryk ind i det danske, og når vi skriver noget udenlandsk kan der smutte ”danismer” med. Det kunne være meget værre.

  Jeg ved ikke hvordan man foretager en renselsesproces, men min fornemmelse er, at man finder ind til ordenes etymologi på det sprog, man nu arbejder med; og ved anden gennemskrivning læser man så med nye øjne, bagfra, sidelæns.

  Efter nogle gange kan man formentlig klare sig med en gennemskrivning; ”stil-korrektur” sætter sig igennem som noget der ligner fornemmelser eller intuition (men det er det ikke:-)

 6. silhuet said

  Nej nej, for her taler alle så langsomt og responderer med en sådan sindighed, at du kan nå at slå dine ord op fem gange, før nogen ser hvad du har skrevet eller hører, hvad du har sagt 😉

  Men jeg lader dig i fred med min nøden. Du lader til at have så rigeligt uden jydeland.

  God arbejdslyst 😀

 7. harning said

  Mange tak for din sympati Dax. 😀

  Jeg tror at mit primære problem skyldes at jeg pt sidder med to tekster – to artikler jeg SÅ gerne vil skrive. Den ene nævnt herover – den anden om et helt andet emne – på dansk!
  Og så roder mit hoved fuldstændigt rundt.

  Hvis jeg skal se lidt ”professonielt” på mit problem – så er det der nu sker for mig, det samme som sker for børn i begyndelsen – når de skal tilegne sig et nyt sprog.

  Svensk er ganske vist ikke nyt for mig i den forstand, men da jeg er en perfektionistisk flueknepper med sprog – har jeg ikke før indtil for meget nyligt end turdet overveje tanken om at skrive længere ting på svensk – et sprog som jeg i princippet aldrig har modtaget formel undervisning i.

  Og så den dobbelte frustration – jeg er så vant til at kunne udtrykke eksakt hvad jeg vil på skrift i ord og i form – at når jeg så ikke umiddelbart, intuitivt kan det, så bliver min frustration næsten ikke til at bære….

 8. harning said

  Du nu skjøn Silhuet. 😀

  (PS)

  😀

 9. harning said

  (ps. misforstå endelig ikke, for selvfølgelig arbejder jeg også med mine danske tekster, men det er anderledes, intuitionen stærkere og, ja bare anderledes…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: