Harning

 • Mest læste de seneste 48 tim

 • Blogstats

  • 160 463 hits
 • Kommentarpolitik

  Vær venligst opmærksom på, hvordan du formulerer din kommentar. Kommenterer der kan anses for injurierende eller som på nogen måde kan ophæve kilders anonymitet, eller som krænker andre menneskers privatliv vil ikke blive publiceret.
 • Ophavsret

  Ophavsretten til min blogs indhold tilhører iflg. lov om ophavsret mig. Korte tekststykker kan naturligvis citeres, når kilden, herunder mit navn, klart anføres. Hvis du ønsker at gøre brug af mine tekster på anden vis, kan dette ske efter skriftlig aftale.
 • En tanke…..

  ”Sociala grupper skapar avvikelse genom att skapa de regler vilkas överträdande bildar avvikelse, och genom att applicera dessa regler på särskilda människor och stämpla dem som avvikare." Howard S Becker
 • Og én mere

  ”Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist. Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand. Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist. Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde. Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.” Martin Niemöller
 • Sider

 • Reklamer

  Jeg står på ingen måde inde for de reklamer som du eventuelt kan se på denne blog.
 • Meta

Måske jeg bare skulle hænge mig del 2

Posted by harning på september 6, 2008

Eller: fortsættelsen på en desillusioneret eksistens` betragtninger…….

Beskæftiger sig min blog med litteratur? Tja, det ville jeg vel mene at den gør, andet er vanskeligt at sige idet den korte forklaring på hvad litteratur er, er: ”Betegnelse for samtlige eksisterende eller skrevne el. trykte kulturvidnesbyrd”. – Hvilket jo stort set omfatter enhver blog.

Men er den så skønlitterær? Tja, digterisk er den da til tider, fiktiv lige så. men gør det den til en skønlitterær blog?

Eller måske den er faglitterær? Tja, faglige oplysninger og informationer skorter den vel næppe heller på, men gør det den til en faglitterær blog?

Og hvad nu hvis man blander det skønlitterære med det faglitterære i fx en klumme, hvad så?  Hvis en klumme er skrevet af en skønlitterær forfatter – gør det så pr. definition klummen skønlitterær? Eller er klummergenren pr. definition skønlitteratur? Og uanset, hvad gør det så min blog til?

Og hvad er en Forfatterblog egentlig? Er det en blog som omhandler forfatterens skriveblokeringer, eller gør reklame for forfatterens egne udgivelser,  eller måske en blog hvorpå blogejeren udgiver sine egne tekster i håb om at blive ”opdaget” ? Eller er en forfatterblog bare ganske simpelt, en blog, skrevet af en forfatter?

Er jeg mere eller mindre forfatter, og er min blog mere eller mindre litterær når min blog ikke udelukkende omhandler reklame for egne bøger, skriveblokeringer og skønlitterære forsøg?

Hvad er jeg, og hvad er min blog?

Spørgsmålene synes endeløse…….

© Harning

28 svar to “Måske jeg bare skulle hænge mig del 2”

 1. Et relativt dækkende svar på næsten alle dine spørgsmålstegen er: ”Ja”. Og det er pointen i en personbaseret blog. Ikke at skulle holde sig i en definerbar kategori giver frihed, og det påvirker hvem som vælger at følge. Nogen vil hellere lade deres valg have samme form som de etiketter, der ligger klar.

  Alså: Skriv til det publikum du gerne vil have. Skriv hvad du vil. Måske er det det samme? 😉

  Og så behøver du ikke hænge dig 😀

 2. harning said

  En hybrid. 😀
  Ja det er hvad bloggen er – synes jeg. Og det er lige sådan jeg gerne vil have den.
  Men nogen bad mig faktiskt om at kategorisere mig selv og bloggen, på en ret så, synes jeg, udelukkende måde – hvilket jeg altså ikke sådan syntes, jeg bare lige kunne gøre.

 3. Marian said

  Mennesker vil have etiketter. Ellers forstår de ikke. – Som om etiketterne var til at forstå!

 4. harning said

  Det har du nok ret i Marian, og generelt har jeg da selv aldrig haft det mindste ønske om at passe ind i en bestemt kategori eller at mase andre ned i kasser. Men hvis jeg skal være ærlig – så blev jeg faktiskt lidt stødt, i denne sammenhæng, over spørgsmålene jeg fik, og værre blev det da jeg kunne se hvordan andre var, så at sige, etiketterede…

 5. dax2 said

  Hvor er det godt sagt, Marian.
  Det skulle du tænke på, Harning, din weblog er ”en ny uforståelig etiket” og alle indlæggene er nye genrer, som ingen har forsket i endnu og som derfor ikke eksisterer undtagen i de levende mennesker, som læser webloggen.

  Skrivebloggeringer? Hah!

 6. harning said

  Nye genrer!
  Yes, det er en etiket jeg kan leve med. 😀
  Men det forudsætter naturligvis, som minimum, opfyldelsen af kriterie nr. ét – nemlig at bloggen trods alt beskæftiger sig med litteratur..
  At det der bliver skrevet er bare en smule litterært – eller til måske endda, til mestendels?
  hm…

 7. harning said

  Og hvis jeg så opfinder og skriver nye genrer – er jeg så forfatter? Og er min blog derved en Forfatterblog?

 8. silhuet said

  Man gør vel sit bedste. Hvadeneten det er skønlitterært, faglitterært, saglitterært eller baglitterært 😀

  Jeg ved sgu heller ikke, hvad jeg er. Hvad min blog er. Det er jo derfor, jeg skriver. For at være og blive og blive til i en stadig kommunikation med mine medmnnesker og læsere.

  Du er en spændende blog. Og et spændende menneske. Synes jeg. Godt så 😉

 9. harning said

  Men det er jo ikke altid ”godt så” Silhuet, for nogen gange bliver man nødt til at blive kategoriseret – i samfundet, af den ene eller anden årsag på både godt og ondt.
  Fx falder jeg jo også indenfor etiketten pædagog, hvilket kan have klare fordele ved fx. en jobansøgning til en børnehave og dertil hørende lønkrav – men knap så klare fordele når andre pædagoger er pinlige…

  Og tak for din spændende kompliment. 😀

  Red. – Værre er, at jeg tror mig lave noget – som så åbenbart ikke er lige så indlysende for andre, hvilket irriterer mig…

 10. dax2 said

  Hvorfor er andre pædagoger pinlige?
  Ikke indlysende for andre? Hvem andre og hvad er det der ikke er indlysende, jeg har fuldstændig(t) mistet overblikket.

  Du kan skrive, det skal bruges.

  Jeg begyndte en weblog fordi jeg savnede den faglige diskussion om kunst, om musik og meningen med at undervise i musik (Det gør jeg i øvrigt ikke nu, men jeg kunne måske begynde igen.)

  Generel pædagogik er mere interessant end ”musikpædagogik”; men de to områder kunne jo dog lære noget af hinanden.

  Webloggen var IKKE det rigtige sted at starte en kunst-diskussion.
  Nu er der web-aviser, debatfora m.v. hvor man kan gøre sådan noget.

  Min weblog fik mange læsere, da jeg skrev dialoger med min søns kat Leo, som var en fin person med mange dybe indsigter og en god evne til at leve i nuet.

  Uffe rådede mig til at holde op med det, jeg ved egentlig ikke hvorfor, men han mente vist at en ”katteblog” var lidt for useriøs, måske kunne det skade karrieren (hvabbehar? hvilken?)

  Er dette nok til at komme igang på?

  God fornoyelse.

 11. harning said

  Dax, jeg troede at jeg var en forfatter, der havde en blog, hvor store dele af indholdet var litterært.(inkl. skøn,fag, klummer …)

  Men er så hverken at kalde for forfatter, eller litterær eller…
  Kunne jeg forstå på de spørgsmål nogen bad mig om at besvare, og de kategorier som jeg ikke umiddelbart faldt ind under – åbenbart…

  (de pinlige pædagoger er fx dem her)

  Og hvorfor ikke have en kunstdiskussion på bloggen, det synes jeg da lyder meget interessant!

 12. dax2 said

  … kunne jeg forstå på de spørgsmål nogen bad mig om at besvare, og de kategorier som jeg ikke umiddelbart faldt ind under – åbenbart …

  Tak for direkte reaktion Harning, jeg tror jeg forstår lidt mere, selv om jeg stejler ved tanken om at man er hvad man bliver kategoriseret som. For mig kommer en skabende væren før en kategori. Jeg skal prøve at beskrive det i et indlæg, men det er svært.

  Det lyder, som om nogen har interesseret sig for din litterære karriere hvorefter du så har ment at samme var af en sådan art, at den ikke giver dig ret til betegnelsen ”forfatter” — men hvorfor ikke? Der er nogle forfattere, som med held kaster sig over arbejdet fra de er ganske unge, andre laver sene udgivelser og synes det er besværligt; jeg tror du vil opdage en masse forskellige typer, når du læser lidt litteraturhistorie, fx. kan jeg ikke undgå at blive fascineret over Victor Hugo, som har skrevet ”De Elendige”. En af hans roman-manuskripter blev ødelagt eller stjålet, da han måtte flygte fra Frankrig. Et held at der ligger et Belgien og et England lige i nærheden! Men Hugo skrev bogen igen! Det kan man undre sig over, og så glæde sig over at det ikke var noget han gjorde for at ”vise sig” men fordi han havde en handling og en ide, som han ville fortælle om.

  Sproget på linket er godt nok skægt:-)

  Tak for din opfordring til en kunstdiskussion, (jeg håber du har ret) — det minder mig om en kunstfærdig madopskrift, som jeg tror nogle af mine faste læsere vil synes er morsom. Hilsener/Donald

 13. dax2 said

  Der skal selvfølgelig stå

  Et af hans roman-manuskripter …

  (uden bindestreg fordi vi er på ”Harnings”.) 😉

 14. harning said

  Dax, jeg har ikke ment at min ”litterære karriere” ikke giver mig ret til betegnelsen “forfatter”. Selv er jeg nemlig er helt enig med Dansk forfatter forenings medlemskort, hvor der jo står forfatter. 😀

  Din Victor Hugo historie får mig til at tænke på et par historier om forfattere der har fået afslag – for så at blive ganske store, for ikke at tale om dem der allerede er store – Hvor manuskripterne for sjov er indleveret på ny – hvorefter forlagene har refuseret dem. 😀 – Tror sidste gang det skete var med ”Jane Eyre” sidste år…

  Kunne måske være sjovt at samle den slags små anekdoter. 😀

  (Dejligt uden de bindestreger(måske jeg bare skulle lave hele siden med tegnsætning om..) 😀 )

 15. harning said

  Tror hovedspørgsmålene i desillusionen er disse:

  ”Og hvad er en Forfatterblog egentlig? Er det en blog som omhandler forfatterens skriveblokeringer, eller gør reklame for forfatterens egne udgivelser, eller måske en blog hvorpå blogejeren udgiver sine egne tekster i håb om at blive “opdaget” ? Eller er en forfatterblog bare ganske simpelt, en blog, skrevet af en forfatter?”

  Tror jeg………

 16. Dana said

  Jamen, grublegruble – du skriver at:

  – og det har du jo ret i (til en vis grad!), men behøver stillingsbetegnelser og blogning at have ret meget med hinanden at gøre? Kan man kun skrive pædagogblog når man er pædagog? Kan man kun skrive revisorblog hvis man er … gå selv videre?

  Det irriterer mig grusommeligt, når den famøse tidsånd formår at polarisere noget så græsrods som blogning. Alt skal partout ha’ et klistermærke – politblogs, tøseblogs, forfatterblogs, ædeblogs, fagblogs, nørdblogs, mandehørmsblogs, bøsseblogs, katteblogs, listen er uendelig. Jeg foretrækker ”menneskeblogs”, så snart vi kommer væk fra det strengt emnebundne.

  Men jeg er osse et småtosset 70erlevn. Er min så en ”flipperblog”?

 17. Dana said

  Ærk – lad aldrig amatører lege med kode! Jeg ville citere dig for

  ”for nogen gange bliver man nødt til at blive kategoriseret – i samfundet, af den ene eller anden årsag på både godt og ondt.”

  – hvorefter resten skulle være kommentar. Håber det er forståeligt alligevel ;o)

 18. harning said

  Jamen det er jo netop en del af min frustration – fordi bloggning er græsrodshybrider. 😀
  Og hvem er så andre til at afgøre, hvad jeg og min blog udelukkende er?
  Og dog – selv er der en masse blogs jeg ville vige udenom, havde nogen været så venlige at kategorisere dem….

  —–
  “nogen gange bliver man nødt til at blive kategoriseret – i samfundet, af den ene eller anden årsag på både godt og ondt.”
  Men jeg synes ikke nødvendigvis det er et onde – kategorisering er pr. definition et helt objektivt ord (hverken negativt eller positivt). Det har alene den betydning vi giver det. Jeg giver det jo også et ”på godt og ondt” og mener desuden at man sagtens kan falde ind under flere kategorier.
  Fx. har jeg intet imod:
  Mor
  Forfatter
  Pædagog (har i hvert fald en oprindelig faglig stolthed, om end den er blevet kantstødt en del gange efterhånden)
  Interessant
  Spændende (tak for det Silhuet)

  Så er der selvfølgelig dem jeg ikke er så begejstret for:
  som da min far mente, at jeg, den verdensvante, elegante og sofistikerede fjortenårige mig, hørte ind under kategorien kalveknæet teenager.
  eller da jeg opdagede et par netdebatter om min person, hvoraf fremgik at jeg hørte ind under kategorien skægget mandlig journalist.

  Tror konklusionen må være, at min blog er min egen lille oprørske hybrid, skrevet af en person med mange facetter (muligvis multiple personality disorder.:-) ) og et snert snert af Eksildronning hvis ansigt ser ud, som et fuldmodent, nyplukket solbær smager.(Tak for det Tina)

 19. Dana said

  Hmmmmm

  Hvad med ”kimæreblog”?

 20. harning said

  Øh, som i fabeldyret ? For jeg ved ikke om jeg er så vildt begejstret for det der med gedekrop….
  Eller som i genetisk sammenblanding? (men jeg tror på mere end blot genetik…)
  Eller tænker du den mere lyriske variant- som i drøm, håb (og tankespind – var det mon det med den multiple personality disorder der ledte dig i denne retning?. 😀 )

 21. Dana said

  Det er nok mest den sidste variant – selv om der er noget magtfuldt over fabeldyret også!

 22. harning said

  Et lyriskt drømmende tankespindende fabeldyr med løvehoved, gedkrop og slangehale…
  Ja, havde det ikke været det med gedekroppen – så havde jeg nok været på. 😀

 23. Susan said

  Jeg har det jo meget svaert med kasser, saa jeg kan slet ikke forstaa at du ikke bare kan kategoriseres som ukategoriserbar/Harning. Selv vil jeg vaere ked af at blive sat i en eller anden baas omend jeg godt ved at min blog er let og mest for familien.

 24. harning said

  Men Susan – du er jo sat i min ”Susan, Simon & Garfunkel – har reddet min dag” bås. 😀
  Og det, da ikke så ringe en bås at blive sat i?
  Og så er det da meget muligt du og din blog bliver sat i en anden bås i morgen.- Mange båse. 😀

  Og må nok vende tilbage til at det kan have sine fordele – ligesom med tags – for folk skulle jo gerne kunne finde det de søger.
  Eller kunne undgå det de bare ikke gider. Jeg ville fx ønske at visse blogs klart var kategoriserede som ”heksejagt” blogge – for så kunne jeg gå uden om dem….
  Og dem om golf…
  Og….

 25. harning said

  Til den anden side må jo så også erkendes, at jeg fx ikke selv har inddelt min bloggroll i forskellige kategorier. Har ofte tænkt på at gøre det – men kommer så netop i tvivl om hvordan.
  At sætte lovgivning og retssikkerhedslinks sammen – det gir mening. Men stort set ikke noget andet…

  Men jeg synes faktiskt det er lidt fedt, når nogen andre har gjort det. Netop fordi jeg så måske kan finde det jeg søger – eller bare blive glædeligt overrasket over at Hey der findes blogs udelukkende om fluefiskeri interessant. 😀 …(ok. dårligt ex. men noget i den retning)

 26. Så du vil gerne have andre opdelt i kategorier, men ikke dig selv. ;-P

  Men sagen er jo så at de ukategoriserede nemt blot bliver til diverse, de værste, sammen med dem som fisker efter fluer at kneppe 😉

 27. harning said

  Hahahaha
  Ja, det noget rod det flueknepperi jeg ved det godt. 😀

 28. silhuet said

  tø-hø…. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: