Harning

 • Mest læste de seneste 48 tim

 • Blogstats

  • 157,187 hits
 • Kommentarpolitik

  Vær venligst opmærksom på, hvordan du formulerer din kommentar. Kommenterer der kan anses for injurierende eller som på nogen måde kan ophæve kilders anonymitet, eller som krænker andre menneskers privatliv vil ikke blive publiceret.
 • Ophavsret

  Ophavsretten til min blogs indhold tilhører iflg. lov om ophavsret mig. Korte tekststykker kan naturligvis citeres, når kilden, herunder mit navn, klart anføres. Hvis du ønsker at gøre brug af mine tekster på anden vis, kan dette ske efter skriftlig aftale.
 • En tanke…..

  ”Sociala grupper skapar avvikelse genom att skapa de regler vilkas överträdande bildar avvikelse, och genom att applicera dessa regler på särskilda människor och stämpla dem som avvikare." Howard S Becker
 • Og én mere

  ”Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist. Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand. Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist. Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde. Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.” Martin Niemöller
 • Sider

 • Reklamer

  Jeg står på ingen måde inde for de reklamer som du eventuelt kan se på denne blog.
 • Meta

 • Reklamer

Danske adoptioner skaber psykisk syge

Posted by harning på august 24, 2008

Det skriver Politiken idag. En oplysning, der ikke kan undre undertegnede synderligt, derimod undrer det mig at V/K fortsat fremtruer med forslag om tvangsadoption af spædbørn til helt ubekendte voksne, fremfor at kigge nærmere på den viden og de erfaringer som faktisk findes – og udfra dette tage stilling til hvad der er bedst for børnene.

Desto mere interessant bliver det naturligvis når forstanderen (gennem tyve år) for Skodsborg Observations- og behandlingshjem konstaterer at børnene var fuldstændigt raske da de blev bortadopterede! Deres egen biologiske familie havde altså ikke lykkedes med at gøre dem det mindste psykisk syge (omsorgssvigtende eller ej).

Den politiske agenda i spørgsmålet synes mig således mere og mere diffus, for er det et reelt hensyn til børnene som får politikerne til at råbe op om tvangsadoptioner eller er det snarere et ønske om at fremstå som handlekraftige i enkeltsager?

(se også dette indlæg)

© Harning

Reklamer

14 kommentarer to “Danske adoptioner skaber psykisk syge”

 1. Aaen said

  Undersøgelsen mangler at forholde sig til mindst ét vigtigt aspekt. Hovedparten af udenlandsk adopterede børn kender ikke deres biologiske forældre simpelthen fordi børnene er hittebørn.

  Det kan være relevant at lade dansk født og adopterede børn have kontakt til bio-forældrene, men for hovedparten af de adopterede er det altså ikke en mulighed. Så opfordringen om at have kontakt med boi-forældre dur altså ikke i de fleste adoptionssammenhænge.

 2. harning said

  Hej Aaen, og velkommen til. 😀
  Nu har jeg endnu ikke haft tid til at læse hele undersøgelsen – men kommenterer udelukkende på baggrund af artiklen i Politiken, som jo netop beskæftiger sig med de danskfødte børn og ikke de udenlandsk adopterede.
  (Hvad vi derimod ved om udenlandsk adopterede er, at de ofte føler et savn efter sine biologiske rødder og at de har en smule højere selvmordstendens end ikke adopterede – også dette relevante aspekter).

 3. Marian said

  Vidste ikke, at de stakkels børn tilbringer deres første tre levemåneder på institution. Det er da helt hen i skoven!

  Og når jeg læser “Skodsborg Observations- og behandlingshjem” løber det mig koldt ned ad ryggen, og jeg tænker på Jane Alexander’s artikel, jeg oversatte forleden, som godt nok er skrevet med henblik på det U.S.-amerikanske system, men, såvidt jeg kan se i sine hovedtræk også rammer plet mht. danske forhold: “They (institutionerne) exist in an artificial structure that kids are made to conform to or else. (…) It was horrible living in them. You do not get ‘care’ you get ‘treatment’. (…) It turns out when you force teens with severe mental and emotional problems to cohabitate in a structure of unreality unlike anything they grew up, they get stressed!”

  Nu propper man (forhåbentligt!) nok ikke børn på tre måneder (eller yngre) med Ritalin & Co., og man bæltefikserer dem (forhåbentligt!) heller ikke. Lige så lidt som de børn, Politiken-artiklen refererer til, allerede har større problemer. Ikke desto mindre, og ligemeget hvor veluddannede personalet måtte være, tvivler jeg kraftigt på, at børnene får den omsorg, de har behov for. Institutioner er nærmest pr. definition virkelighedsfjerne og præget af en kunstig struktur. Man skal da bestemt ikke tro, at et barn på tre måneder (eller yngre) ikke er i stand til at opfatte/-leve det. Og reaktionen kommer, før eller siden. Ofte siden.
  __________

  Håber, linket virker. Er ikke ligefrem en ørn til det dér med html/xhtml og hvad det ikke altsammens hedder 😦

 4. Marian said

  …mit sædvanlige problem med WordPress: et par smileys for meget…

 5. harning said

  Linket virker udmærket Marian. 😀

  Hvorvidt børnene får den omsorg de har brug for, råder der stadig en del diskussion om i forskerkredse – hvor nogen forsøg forbavsende nok viser at det kan være en fordel for børn at være på institution de første levemåneder. Det interessante med disse studier i denne sammenhæng er at de børn som synes at trives bedre i institutionsmiljø er de børn med “overbeskyttende” forældre. Altså ikke nødvendigvis børnene med omsorgssvigtende, syge,misbrugende forældre. – Men da studierne er få og ret gamle, er det vanskeligt at drage nogen endelige konklusioner ud af dem.

  Men vist – et institutionsmiljø er en underlig størrelse, og ofte med skiftende personel til de enkelte børn, alene det en anledning til at overveje institutionsanbringelse meget nøje. Anderledes var det hvis vi herhjemme havde tilsvarende sos-børnebyer med fastboende “mødre” – Hvad jeg tror kunne være et reelt alternativ. Måske…

 6. Marian said

  Ja, en slags sos-børnebyer var faktisk også det, jeg umiddelbart kom til at tænke på, da jeg spurgte mig selv: hvad så i stedet for institution?

  Som jeg ser det, er “overbeskyttende” tendenser som oftest resultat af en mere eller mindre udpræget narcissistisk personlighed – og en sådan lægger jo op til den ultimative omsorgssvigt, i form af at den overbeskyttede ikke får plads til at være overhovedet. Min mor var for resten af typen…

 7. harning said

  Problemet med danske sos-børnebyer er bare, at her vil vi have otte timers arbejdsuge og absolut ikke binde os for en længere periode – så det er desværre nok en utopi.

  Uha, hun lyder lidt skræmmende, hende din mor..

 8. Marian said

  Hører det tit i forbindelse med den brache, jeg arbejder i. Det er nærmest en umulighed, at finde danske medarbejdere, fordi der indgår en del weekend- og aftenarbejde. Undrer mig bare, hvorfor folk så overhovedet vælger en uddannelse på området, i stedet for at blive kontornusser, eller noget lignende. Computeren er vist ligeglad, hvis man slukker den og går hjem kl. 16.00. Mennesker og dyr kan man altså ikke bare sådan slukke for.

  Skræmmende er slet ikke noget udtryk. Men hvor ville jeg for intet i verden skulle bytte med hende, heller. For at sige det med Wayne Dyer: “It was just perfect.”

 9. harning said

  Tja, som pædagog er jeg nok nødt til at påpege at det også har med min egen forsørgelse at gøre. Lønnen er simpelthen ikke god nok, til at jeg vil/kan stå til rådighed døgnets 24-timer – og da slet ikke når jeg også selv har børn, så en vis forståelse det har jeg dog. Dertil skal dog lige siges, at jeg altid selv har været enormt dårlig til at lægge jobbet fra mig når jeg har haft fri (hvilket da også på et tidspunkt resulterede i en stresssygemelding….)

  Og dejligt at høre, at din knap så perfekte mor alligevel var helt perfect. 😀

 10. Marian said

  For mig et klart tegn på dysfunktionalitet, også mht. de ansatte, hvis de går ned med stress, brænder ud. Hvad de jo gør på stribevis i dag. Tænker, at det måske bunder i en fornemmelse af ikke at slå rigtigt til, når man tager arbejdet med sig hjem, og ikke kan lade være med at tænke på det. En bedre løn ville selvfølgeligt kunne kompensere for noget af det, men i sidste ende burde det være hele systemet, der blev lavet om. Mere menneskeligt, for alle involverede. Men nu drømmer jeg vist igen…

 11. harning said

  Intet galt med at drømme. 😀
  Og vist burde hele systemet laves om, har en bunke gode forslag…
  Men næppe nogen der vil lytte..

 12. Marian said

  “…har en bunke gode forslag…
  Men næppe nogen der vil lytte..”

  Same here.

 13. harning said

  og i mellemtiden har jeg tilføjet dig min blogroll – for kan godt se at der står en masse interessante ting, som jeg dog skal bruge lidt tid på at læse.

 14. Marian said

  Er lige landet hér ved skærmen igen, efter at have puttet heste god-nat – dér kan du se: søndag aften, kl.næsten 22… – og ved du hvad? Havde tænkt, at gøre lige nøjagtigt detsamme med din blog på min blogroll 🙂 Så, det vil jeg gøre nu.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: