Harning

 • Mest læste de seneste 48 tim

 • Blogstats

  • 161 541 hits
 • Kommentarpolitik

  Vær venligst opmærksom på, hvordan du formulerer din kommentar. Kommenterer der kan anses for injurierende eller som på nogen måde kan ophæve kilders anonymitet, eller som krænker andre menneskers privatliv vil ikke blive publiceret.
 • Ophavsret

  Ophavsretten til min blogs indhold tilhører iflg. lov om ophavsret mig. Korte tekststykker kan naturligvis citeres, når kilden, herunder mit navn, klart anføres. Hvis du ønsker at gøre brug af mine tekster på anden vis, kan dette ske efter skriftlig aftale.
 • En tanke…..

  ”Sociala grupper skapar avvikelse genom att skapa de regler vilkas överträdande bildar avvikelse, och genom att applicera dessa regler på särskilda människor och stämpla dem som avvikare." Howard S Becker
 • Og én mere

  ”Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist. Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand. Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist. Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde. Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.” Martin Niemöller
 • Sider

 • Reklamer

  Jeg står på ingen måde inde for de reklamer som du eventuelt kan se på denne blog.
 • Meta

Svenske myndigheder vil aflytte danske borgere

Posted by harning på augusti 21, 2008

Efter en længerevarende svensk debat og spredte protester fra almindelige svenskere, foreslår Centerpartiet nu ( DN & Sydsvenskan ), at myndighederne ikke skal overvåge svenske borgere – kun udenlandske. Forstået på den måde at al signaltrafik som passerer Sverige (men ikke starter eller slutter der) skal overvåges. Hvilket naturligvis også indbefatter almindelige danskeres nettrafik.

Svenske myndigheder vil altså læse dine mail, og aflytte din telefon! men såvidt muligt undgå at snage i egne borgeres privatliv. Påstår de ihvertfald. Helt hvordan centerpartiet forestiller sig, at svenske borgere ikke vil rammes fremgår selvfølgelig ikke….

Hvad der dog konstant har undret mig under hele den svenske debat om FRA-loven, er Danmarks tavshed.

Hvorfor synes alle at være ligeglade?

Hvor bliver protesterne af?

Er det virkelig i orden, at nogle svensker på denne måde, indirekte, anklager almindelige danskere for at være terrorister?

© Harning

Mere om registrering af danske borgere

(Mere om hvad jeg synes om overvågning finder du under: CIVIL OLYDNAD.)

Red 22aug:Apropos, uskyldigt anklagede, terrorisme og skandinavisk humanisme.

21 svar to “Svenske myndigheder vil aflytte danske borgere”

 1. manne said

  Sverige vill samla uppgifter om ryssar framför allt men även danskar och andra grannar förstås. Sen säljs informationen till USA som förser oss med information om sånt som vi vill ha. Även informationsutbyte med andra EU-länder kommer att ske. På det sättet kan man i utbyte få spioninformation om svenskar, och på det viset kringgås förbudet mot att spana på svenskar.

 2. harning said

  Hej Manne, och välkommen här. 😀
  Det är klart att upplysningar om svenskar ändå kommer att tilldelas svenska myndigheter, dels via andra länder dels via egen olaglig avlyssning.
  Det intressanta är emellertid att vanliga danskar inte tycks bry sig så mycket, eller ens känna till vad som försiggår!
  Att danska politiker håller tyst, förstår jag däremot mycket väl eftersom de just kommer att kunna få information om deras egna medborgare – från Sverige.

 3. Pia Valentin Lorentzen said

  Æh, det er selvfølgelig ikke i orden at aflytte almindelige folk, læse deres mails osv. – men jeg tvivler stærkt på, at nogen som helst lovgivning har indflydelse på om det sker eller ikke. Uanset hvad loven siger i Sverige, Danmark eller hvor som helst, så tror jeg, at aflytning/læsning sker. Og jeg er altså ikke sådan konspirationsteoretiker eller den slags. Jeg tror ikke heller, at der er noget at gøre ved det. Jeg går bare ud fra, at det sagtens kan være, at nogen ser mig over skulderen – i så fald må de kede deres r.. i laser 😉

 4. harning said

  Heller ikke jeg har tiltro til at lovgivning alene kan forhindre aflytning og registrering af borgerne. Det er dog ikke ensbetydende med at jeg synes at en sådan lovgivning er irrelevant – for selvfølgelig gør det en forskel, og vil lever trods alt stadig i et retssafund.

  Men din afslutende kommentar, får mig godt nok op af stolen. Hvis vi lige bortser fra alle indlysende problemer med et diktatoriskt storebrorsamfund hvor censuren lurer bag hvert hjørne – så kan vi kigge lidt på de eventuelle konsekvenser for de kedelige Jensener (eller Valentiner. 😀 ).

  Myndigheder er som bekendt ikke kendt for at være i stand til at opbevare oplysninger særlig sikkert, dels ”kommer de til” at bryde tavshedspligten, dels er computersikkerheden helt til grin.

  Risikoen for andre konsekvenser for den enkelte bliver derved ganske påtagelige. Lad os fx. antage at du på et tidspunkt af dit liv har lidt af stress, depression, biopolar forsyrrelse el. andet – en oplysning som pludselig havner ved dit forsikringsselskab som nu nægter dig en forsikring, eller hos en fremtidig arbejdsgiver som ikke har lyst til at tage risikoen for at ansætte nogen der igen bliver syg, upåagtet at det var tyve år siden du havde nogen som helst problemer – eller upåagtet at din sygdom aldrig har forhindret dig i at arbejde.

  I forvejen har vi i Danmark pillet ved den enkeltes retssikkerhed og hele vores traditionelle jurasystem ved opfindelsen af de såkaldte børneattester. Børneattesterne kom angiveligt til som en sikring for at pædofile ikke skulle kunne arbejde med børn. Ideen lyder jo fin, og hele danmarks befolkning klappede da også i sine små hænder. Men er der reelt blevet stoppet overgreb pga. dem? Næppe. Derimod har de ødelagt livet for mere end en pædagog/lærer Problemet med børneattesterne er, at du ikke alene betragtes som skyldig indtil det modsatte er bevist, men at du betragtes som skyldig alene pga fx en sigtelse – en sigtelse som måske er fremkommet på baggrund af helt uretmæssige anklager, som siden bliver frafaldet pga. manglende beviser – men alligevel vil muligheden for at arbejde med børn for tid og evighed altid være borte.

  Kunne myndighederne helt uhæmmet følge med i hvem du snakkede med og hvad du lavede, ja så er der tillige stor risiko for at de vil misforstå noget – hvorefter du lige pludselig sidder med håret i poskassen (kedelig el. ej). Og at de skal rette op på sin fejl indenfor overskuelig tid, er heller ikke sandsynligt.

  Jeg kunne fx sagtens finde på at give udtryk for en markant pro palistinænsisk holdning, måske sågar give penge til børnehaver, velgørenhed el. lign. i palæstina. Eller det ville jeg gøre i mit eget hjem, blandt venner og familie.
  Men som verden nu er skruet sammen og jeg alene ved køb af en T-shirt der giver udtryk for støtte til PLO, kan risikere mange års fængsel for at støtte en såkaldt terrororganisation – ja, så holder jeg faktisk mund. Offentlig ihvertfald.

  Uha, kommentaren bliver længere og længere…Og mig der ville holde det kort…

  Nåh, alligevel vil jeg afslutningsvis lige påpege, at jeg synes det er ualmindeligt uforskammet af det svenske centerparti at fordi de ikke vil gå imod egen befolkning her og nu i spørgsmålet – ja, så kan de da ”nøjes” med at aflytte alle andre.

 5. harning said

  Måske jeg kunne have skåret det ned til at i mit eget hjem vil jeg have frie tanker og ytringsfrihed – ikke censur!

 6. jensdrejer said

  Jeg gør meget ind for overvågning i det offentlige rum – det skal der slet ikke være nogen tvivl om. Men jeg synes nok at det er anderledes i mit eget hjem. Jeg har det nok som du selv skriver i den sidste kommentar. Tror jeg nok. Jeg er lidt i tvivl om min egen holdning til overvågning af emails og lignende. Faktisk er jeg ret ligeglad med at andre læser mine emails. Egentlig er det vel kun et problem for kriminelle eller potentielle terrorister. På den anden side …. På den anden side burde der vel også være en grænse. Og jeg synes i hvert fald ikke det er i orden at andre lande overvåger danske borgere.

 7. harning said

  Overvågning i det offentlige rum – det kan du bare ikke mene! Hvorfor?
  Og hvad mener du med potentielle terrorister? Det er vi jo netop allesammen nu,idet vi alle kan dømmes som terrorister efter loven – idet begrebet ikke er defineret (j.f. fx netop t-shirtsene og PLO).
  Greenpeace er ligeledes dømt efter terrorparagraffen fordi de hængte et banner op på en bygning….

 8. jensdrejer said

  Overvågning i det offentlige rum – tja, først og fremmest fordi jeg ikke har nogen argumenter imod det. Jeg kan simpelthen ikke se at det skulle være et problem. Derudover har jeg selv prøvet at blive overfaldet på gaden! Og jeg kender mange som er blevet overfaldet. Dernæst er der ret meget hærværk hvor jeg bor. Der er blandt andet en opgang lige overfor, som virkelig har haft problemer, fordi en ung pige slog op med sin kæreste. Det førte til en lang række angreb mod opgangen af store, vilde bander. Det stod på rimlig længe og det var meget ubehageligt. Rygtet vil vide at hun blev tvunget til at flytte, for selv om mange vidste hvem det var, så ville ingen vidne og der var ingen beviser. Her havde overvågning virkelig gjort en forskel.

  Men først og fremmest går jeg ind for denne overvågning, fordi jeg ikke har nogen grund til at være imod. Jeg laver ikke noget som andre ikke må se og jeg ville ikke føle mig begrænset.

  Jaja, vi er alle potentielle terrorister, men jeg mener naturligvis dem som virkelig er i gang med at planlægge hvordan de skal springe hovedbanegården eller nørreport i luften. Jeg kan godt huske dommen mod Greenpeace – det er naturligvis absurd og det burde måske føre til en revision af loven.

 9. harning said

  Overfald er naturligvis ikke rart at være udsat for – men sandheden er at overvågning aldrig har forhindret kriminalitet og kun i yderst få tilfælde været behjælpelig ved opklaring. Derimod frembygger det stadig en enorm risiko for den enkeltes frihed. Det synes så let at sige, at jamen jeg har intet at skjule. Neeh, det har jeg heller ikke. Men alle mine meninger er ikke længere helt lovlige og hvis jeg nu skulle gå offentligt ud og erklære at jeg støtter en demokratisk valgt regering i et vist land – ja så risikerer jeg altså en dom i DK. Helt ærlig!
  Og neeh, jeg har intet at skjule, men jeg kan forestille mig rigtig mange scenarier hvor jeg ikke ville bryde mig det mindste om at blive filmet. Sikkerheden er som tidligere nævnt lig med nul – og enhver ville derfor kunne få adgang til overvågningsbillederne (eller signaltrafikken).
  Lad os bortse fra det kriminelle aspekt lidt og lad os antage et af følgende to scenarier – det ”milde”.: En enlig far er begyndt at date igen, ikke noget ulovligt og faktisk er han rigtig glad for pigen – men han har ikke fortalt noget til sine børn endnu fordi han ønsker at være helt sikker før han forstyrrer deres tilværelse. Børnene finder billederne af farmand og hans nye kæreste på nettet. Knap så hyggeligt. Værre kunne det naturligvis blive hvis faderen langt om længe har opdaget sin transseksualitet, nyder at være sig selv – indtil billederne dukker op i klasseværelset hvor hans intet ondt anende børn sidder.

  Det ”knap så milde”. : En kvinde og hendes børn bliver næsten slået ihjel af sin mand, de tager på krisecenter men faderen får deres hemmelige adresse udleveret af statsforvaltningen (virkeligt ex). Han opsporer dem, skader det ene barn alvorligt men alligevel lykkes moderen at stikke af endnu engang. Indtil faderen får hende sporet via myndighedernes overvågningsbånd eller via deres signalregistrering. Kvinden og børnene, ingen af dem kriminelle og egentlig uden noget at skjule, dør.

  I virkelighedens verden er det nemlig sådan – at selv om vi tillægger myndighederne de bedste intentioner – så er de ude af stand til at opbevare personfølsomme oplysninger af en hvilken som helst art sikkert.

  Så, Neeh, jeg har intet at skjule, er ikke umiddelbart kriminel på nær at jeg mener Bush er en forbryder og at en demokratisk valgt regering har sin berettigelse hvad enten andre lande bryder sig om dem eller ej, men….

 10. jensdrejer said

  Jeg håber sandelig at myndighederne passer lidt bedre på deres oplysninger, end i dine eksempler. Selv om jeg går ind for overvågning, er jeg klar over at der er en masse problemer med det. Både omkring sikkerheden, men også i spørgsmålet om hvad oplysningerne kan/må bruges til.

 11. harning said

  Håbet er lysegrønt Jens. 😀
  Den seneste sag vedr. myndigheder og oplysninger, som jeg er informeret om er: en statsligt ansat person skal lave lidt hjemmearbejde, men fordi han ingen computer har tar han sin usb-pind der er fyldt med personoplysninger med hen på biblioteket for at låne deres computer, for der er sikkerheden nok iorden. Hvilket den måske havde været, på computeren, problemet er bare at manden ”glemmer” sin usb-pind i bibliotekets computer til fri læsning for næste gæst!

 12. harning said

  Vil du ha flere ex? 😀

 13. dax2 said

  Ja, jeg kan godt se det er et problem, men jeg er nu tilbøjelig til at slå det hen i sjov og sige, at hvis man gider læse eller scanne mine mail for bomber og trotyl, så værsågod.

  Men alvorligt talt: Hvis man har noget, man gerne vil bevare i familien, så kan man jo kryptere sine mail. Lav et dokument og krypter det med gpg eller lignende, så er du kørende. Det kan være et problem, at man mangler erfaring med computere.

 14. harning said

  Hej Dax2 og velkommen til. 😀

  Vist kan man kryptere sine mail (selv om alle vel næppe, ligesom jeg, er begavede med en hackersøn. 😀 ) Men det er jo ikke alene mail – men al nettrafik, mobiltrafik osv som er medtaget i forslaget. Derved bliver al ens kommunikation og informationssøgning genstand for offentlig nysgerrighed.

  Og endnu engang vil jeg lige understrege, at en regeringsmagt der føler det nødvendigt at overvåge sine borgere i hoved og r-øv – aldrig har bragt noget positivt med sig!

  Forudsætningen for demokratiet er netop individets frihed (og mulighed for at granske magten – uden risiko for repressalier).

 15. jensdrejer said

  Ja, det var altså en uheldig historie. Men manden har jo helt klart været idiot. Hvem kan finde på at sidde og arbejde med den slags på et bibliotek? Øv.

  PS: kan jeg låne din søn? Nej, jeg har ikke noget/nogen som skal hackes. Men min computer er meget gammel – alt for gammel. Jeg er snart nødt til at købe en ny og jeg er ved at få et nervesammenbrud ved tanken. Hvordan flytter jeg alt fra den gamle til den nye computer? Hvordan…. jamen, jeg kan jo ikke finde ud af noget som helst.

  Jeg har sagt det i mange år: man burde have børn. Allerede når de er 12 år ved de meget mere om computere end alle os andre.

 16. harning said

  Jep, børn er skam meget anvendelige til alverdens ting – især når man fx er teknisk idiot som jeg uden muskler værd at tale om – så det smart med tre drenge. 😀

  At flytte alt er faktisk rigtig let – det er ligefør jeg selv ville kunne guide dig på nogle få minutter. Men det er naturligvis ikke det eneste man skal tænke på med en ny computer, og der er sønneke smart at have ved hånden. 😀
  Og ja, jeg låner han skam gerne ud – især imorgen tidlig når han stadig ikke har fundet sin seng klokken fem og jeg er godt irriteret….

 17. Birgitta Olsson said

  Oj!
  Du måste vara Anderz dotter! Jag hör för mig hur han, med sin helt speciella röst, går på om byyyråkraaaterna och minns när han gjorde Sommar Sommar. Ett av de bästa nånsin! Blev det inte lyssnarstorm på det?
  Vad stolt han skulle ha varit om han hade kunnat se dej nu.:-)

  Kram Birgitta

 18. harning said

  Hej Birgitta och välkommen här. 😀

  Visst är jag pappas dotter. 😀 – En arv jag ännu inte helt har axlat, och antagligen aldrig helt lär kunna, men jag blir väldigt glad att höra, att du tror att han skulle varit stolt.

  Angående Sommar Sommar så vet jag att det var oerhört populärt och om jag inte minns fel så förbjöds han komma tillbaka sommaren efter – eftersom han i vanlig ordning hade retat upp nån ordentligt. (minns inte vem, men måste väl ha varit antingen en politiker eller Sveriges radios direktör?)

 19. […] vittigheder – viser det sig nu at det er dem der har fat i den lange ende. De vil nemlig ikke, til forskel fra os, overvåges af de svenske myndigheder. De tidligere så latterlige nordmænd mander sig nu op til […]

 20. […] och sentenser | Oscar Swartz :: Texplorer | Christian Engström (pp) igen | Zaidas tankar | Harning | Mårtensson | Rick Falkvinge (pp) #5 | Hannes Persson | Brentlin | Rick Falkvinge (pp) #6 | […]

 21. […] Ovenstående er naturligvis lige så aktuelt hvis du er dansker, og dermed også en af de borgere som de svenske myndigheder vil aflytte. Måske de endda vil videregive dine personlige oplysninger til fremmede diktaturstater, som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: