Harning

 • Mest læste de seneste 48 tim

 • Blogstats

  • 160 651 hits
 • Kommentarpolitik

  Vær venligst opmærksom på, hvordan du formulerer din kommentar. Kommenterer der kan anses for injurierende eller som på nogen måde kan ophæve kilders anonymitet, eller som krænker andre menneskers privatliv vil ikke blive publiceret.
 • Ophavsret

  Ophavsretten til min blogs indhold tilhører iflg. lov om ophavsret mig. Korte tekststykker kan naturligvis citeres, når kilden, herunder mit navn, klart anføres. Hvis du ønsker at gøre brug af mine tekster på anden vis, kan dette ske efter skriftlig aftale.
 • En tanke…..

  ”Sociala grupper skapar avvikelse genom att skapa de regler vilkas överträdande bildar avvikelse, och genom att applicera dessa regler på särskilda människor och stämpla dem som avvikare." Howard S Becker
 • Og én mere

  ”Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist. Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand. Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist. Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde. Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.” Martin Niemöller
 • Sider

 • Reklamer

  Jeg står på ingen måde inde for de reklamer som du eventuelt kan se på denne blog.
 • Meta

Unge forbereder sig på døden

Posted by harning på april 5, 2008

Hedder det sig i politiken idag, fordi flere og flere planlægger deres egen begravelse og forargelsen er allerede begyndt at røre på sig rundt omkring i blogverdenen over dette ”nye fænomen”. Men hvad er der egentlig at være så forarget over?

Hvis vi ser lidt på kendsgerningerne så er det at planlægge sin begravelse altså ikke det samme som at planlægge sin død – der er stor forskel på at bestemme hvilken kiste man vil ligge i – når engang man er død og det at bestemme hvordan og hvornår man vil dø.

Og de Unge, ja det er altså ifølge artiklen dem under 40år, og selv om nogle af dem der planlægger sin begravelse er 16år så synes jeg da at det er et sundt og fornuftigt skridt at tage.

For hvilke teenagere spekulerer i forvejen ikke over livet og døden? Findes der nogen anden alder hvor hele ens eksistens i den grad bliver endevendt? Hvorfor så ikke tage skridtet fuldt ud og dels forestille sig det værste – nemlig at man kan dø – og dels sikre sig at få lov til at ligge der i kisten og høre en selvvalgt Eminem eller Farlig Fredag sang, fremfor mor og fars salmevalg?

Selv sætter jeg pris på, at vide hvordan mine pårørende helst vil have det og hvordan jeg bedst respekterer deres ønske – samtidig som det sparer mig for en masse grublerier og unødvendige diskussioner når jeg skal arrangere deres begravelser. Men så er jeg jo også lidt doven anlagt. 😀

20 svar to “Unge forbereder sig på døden”

 1. Der er jo desværre rigtig mange som ikke ser døden som en del af livet, men som en brutal tyv i natten, en der ikke må ”fraterniseres” med – heller ikke på denne måde….

  Rent praktisk kan det også blive noget bøwl hvis instruktionerne for begravelsen skal ændres hver gang moden eller top 20 skifter 😀

 2. harning said

  Ja, men jeg kan bare slet ikke forstå hvorfor døden ikke kan få lov til at indtage sin meget naturlige plads i samfundetog hvorfor den skal være tabu. Døden ”rammer” os alle, før eller siden dør nogen vi kender/står nær og hvorfor så blive overrasket og chokeret?
  Hvad værre er, er at døden ofte desuden nærmest bliver noget folk skal skamme sig over. De skal skamme sig over at ville den, de skal skamme sig over at sørge, de skal nu åbenbart også skamme sig over at tilrettelægge de mest elementære praktiske foranstaltninger i forbindelse med den.
  Jeg forstår det ikke.

  (og hvis instruktionerne ændres som modeluner gør vel ikke noget? Bare jeg ikke skal informeres hver gang. 😀 )

 3. Bevægelsen er da i det mindste i retning af at opbløde tabuerne. I retning af at det ikke er et hold-kæft emne.

 4. harning said

  Til dels, men absolut ikke nær nok hvilket jo også kan ses rundt ved forargelsen omkring i forbindelse med ovenstående artikel.

  Men vi må bare fortsætte at håbe. 😀

 5. Nu er det jo typisk at højtråben netop udspringer af forargelse. Deriblandt forargelse over forargelse 😉

  Alle de mange som egentlig bare synes at det er da i orden, har jo ingen anledning til at fare i bloghuset…..

 6. harning said

  elsker forargelse over forargelse. 😀

 7. Reinhard said

  Egentlig ville jeg have skrevet noget heftigt her, men efter kommentar 5 og 6 tror jeg, jeg vil holde lav profil. 🙂

  Lad dem planlægge, der planlægge vil. Selv nøjes jeg med at holde mig til den mundtlige erklæring, som hermed bliver skriftligt, om at jeg til sin tid godt kan nøjes med den simple kiste. Alt andet er penge ud ad vinduet.

 8. Reinhard said

  Der skulle nok egentlig have stået ‘som planlægge vil’ og ikke ‘der …’

 9. harning said

  Noget heftigt? Er jeg nu gået glip af noget heftigt? ØV. 😀

  En god fest er da ikke penge ud af vinduet? Derimod springer jeg kisten over – selv de billigste er ikke så billige endda. 😀

 10. Reinhard said

  Når det kommer til stykket, er du nok ikke gået glip af så meget. Men det lød godt, ikke? 🙂

  Nej, nej, en fest er ok. Jeg mente bare, at rent kistemæssigt er alt, hvad der går ud over den billige model, spild af penge. 🙂

 11. harning said

  Lød rigtig godt. 😀

  Mon kaktusvis er billigt…hm…

 12. Tomme tønder….. 😀

  Rent praktisk bliver selv den billigste kiste en dyrere og mere omstændelig begravelse end en urne i den anyonyme plæne.

 13. harning said

  Synes svagt at kunne huske et tvprogram om nogen der havde fundet på at lave nogle fine rigtig billige papkister – men at dette blev forkastet – IGEN pga. folks forargelse for sådan kunne man da ikke begrave nogen!
  Helt ærlig, det var da en god ide. Synes jeg, så er der også flere penge at feste for. 😀

 14. perolofdk said

  Forarget? næe, jeg har bare en anden mening, hvis nogen spørger…Selvfølgelig vil man rette sig efter ønsker, så langt man kan.
  Jeg mener bare, at det er en væsentlig del af farvellet at tage stilling til, hvad der skal gøres og hvorfor.

 15. harning said

  Hvordan mener du Per-Olof?
  Som jeg læser det, så mener du, at det er vigtigt for de pårørendes sørgeprocess, at få lov til at bestemme hvad der skal ske med afdøde – fremfor at afdøde selv på forhånd har bestemt hvad han/hun ønsker.

  Eller?

 16. perolofdk said

  ..ja sådan – men ikke noget med absolutter her! Jeg lægger ingen ønskeseddel og jeg forventer ingen fra andre.
  Vore planer i dette liv går tit nok i skuddermudder – måske morer jeg mig lidt over, at man med sådan planlægning vil forlænge sit liv om ikke andet så dog en anelse?

 17. perolofdk said

  … Politiken har en barsk tegning som indlæg i debatten
  i dag…..

 18. harning said

  Det er sjovt, så anderledes man kan se på tingene. 😀
  For mig er det slet ikke tale om et ønske at forlænge livet – men snarere en meget pragmatisk tilgang. Jeg synes simpelthen det er nemmere for de pårørende hvis de slipper for at beskæftige sig med den slags trivialiteter som et dødsfald og en begravelse kan afstedkomme.
  Ligesom jeg har sat pris på, at kunne arrangere andres begravelse udfra hvad jeg har vidst de har ønsket – frem for at skulle stå midt i min sorg og gætte mig frem.
  – Dertil kommer at jeg har hørt en del ganske grusomme historier om hvordan pårørende i deres sorg er kommet vildt op og skændes over netop kiste og musikvalg, en belastning jeg bestemt ikke ønsker at påføre nogen bare fordi jeg tilfældigvis skal dø engang.

  Så nej, jeg ser det slet ikke som forlængelse af livet – men bare som en praktisk hjælp.

 19. perolofdk said

  Jeg har vist givet nok udtryk for min mening – og sådan er det med meninger – de kommer let til at se ud som rådgivning af andre. Hvis JEG skulle lægge sådan en plan for, hvad andre skulle gøre, oplever JEG det som at tage beslutning hinsides graven :-). Det gør vi jo i høj grad iøvrigt ved vore handlinger, jeg vedkender mig min inkonsekvens:
  f.eks. med dette digt:

  Valnøddetræet

  På 35 år
  Bliver en valnød stor
  Men stormen i 1968
  Væltede den
  Jeg beskar en valnød
  I hegnet i går
  Tænker 35 år frem som om
  Jeg blev 101 år

 20. harning said

  Meninger kan der ikke komme for mange af. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: