Harning

 • Mest læste de seneste 48 tim

 • Blogstats

  • 160 653 hits
 • Kommentarpolitik

  Vær venligst opmærksom på, hvordan du formulerer din kommentar. Kommenterer der kan anses for injurierende eller som på nogen måde kan ophæve kilders anonymitet, eller som krænker andre menneskers privatliv vil ikke blive publiceret.
 • Ophavsret

  Ophavsretten til min blogs indhold tilhører iflg. lov om ophavsret mig. Korte tekststykker kan naturligvis citeres, når kilden, herunder mit navn, klart anføres. Hvis du ønsker at gøre brug af mine tekster på anden vis, kan dette ske efter skriftlig aftale.
 • En tanke…..

  ”Sociala grupper skapar avvikelse genom att skapa de regler vilkas överträdande bildar avvikelse, och genom att applicera dessa regler på särskilda människor och stämpla dem som avvikare." Howard S Becker
 • Og én mere

  ”Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist. Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand. Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist. Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde. Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.” Martin Niemöller
 • Sider

 • Reklamer

  Jeg står på ingen måde inde for de reklamer som du eventuelt kan se på denne blog.
 • Meta

Klientgørelsen af en gruppe helt almindelige borgere

Posted by harning på januari 14, 2008

Ikke ret mange mennesker, hverken pædagoger eller det omgivende samfund, forstår til fulde den enorme magt og indflydelse over børn og familiers liv, som pædagoger i ganske almindelige daginstitutioner udøver hver dag.
Pædagoger er tit de første, og ofte også de eneste der lægger mærke til at et barn og/eller en familie har et særligt behov for hjælp og støtte. Hvis pædagogen undlader, at handle på deres viden, kan det indebære at et barn ikke udvikler sit sprog, sin motorik, og sine sociale kompetencer på en hensigtsmæssig måde, med risiko for alvorlige problemer senere i livet.
Samtidig er pædagoger typisk i besiddelse af ofte meget følsomme personlige oplysninger om barnet og familiens forhold, som, hvis de misbruges, fuldstændigt kan ødelægge en familie.

Pædagogen kan således i kraft af sit fag være, ikke bare delagtig i, men direkte ansvarlig for at en forælder bliver frataget sine lovmæssige rettigheder, at et barn bliver involveret i en uretmæssig undersøgelse o.m.a.

Det er min opfattelse, at hvis vi ikke tager vores lovgivningsmæssige pligter alvorligt, har kendskab til dem og sikrer at forældre får opfyldt deres rettigheder, så umyndiggør og klientgør vi vores brugere, ved at tage ansvaret for eget liv fra dem, skaber vi en svag gruppe, hvor magtesløshed overfor samfundet og systemet er fremherskende.

Almindelige mennesker der er svage, ikke på grund af deres opvækst eller livsbetingelser for øvrigt, men som bliver de svage, fordi vi som pædagoger tager magten fra dem, når vi ikke anerkender deres viden og erfaringer, når vi ikke udviser ydmyghed og respekt for de mennesker, hvis verden vi har så stor indflydelse på.
© Harning

4 svar to “Klientgørelsen af en gruppe helt almindelige borgere”

 1. perolofdk said

  Det lyder som noget, du har helt ret i. F.eks.:’så umyndiggør og klientgør vi vores brugere, ved at tage ansvaret for eget liv fra dem, ‘. Men det er vel ikke det samme som, at der ikke ER dem, der er ofre – for hvad det nu kan være. En ting er at udveksle synspunkter med den, man er enig med, noget andet er, når man har forskellige dagsordner. Og der synes jeg nogen har fået en tendens til at få forvandlet dette med, at man ikke skal umyndiggøre til, at det er ‘ofrene’ selv som søger denne ‘rolle’. Det kan være rigtigt i det og det tilfælde, men når det udvikles til ‘type’ (afviste asylansøger), så får man let ved at affærdige ‘ofrene!
  Og det er vel der, der er nogen, der tror, at hvis man oplyser om rettigheder, så giver man også dermed nogen midlerne til at stille sig an som ‘ofre’.

 2. harning said

  Sjov avatar du har fået dig. 😀

  Jeg kan på ingen måde se hvordan det at have nogle rettigheder – og blive gjort bekendt med dem – er det samme som at ”udnytte” en offerrolle, og jeg kan slet ikke forstå at det er et acceptabelt argument i vores samfund.
  Jeg tror at vi generelt mangler at lære vores børn og unge og hinanden om sammenhængen mellem borgerrettigheder og demokrati, borgerrettigheder og ansvar for eget liv.

 3. perolofdk said

  ”jeg kan slet ikke forstå at det er et acceptabelt argument i vores samfund.” – ja det er det jeg prøver at sige – at det kan jeg heller ikke!

  Bitingen:
  Avatar – tak – ideen i den gamle var go’ nok – man kunne bare ikke se, hvad det var – hvad det her er, kan ingen heller se – men den virker vel som opmærksomhedssignal! 🙂
  Klik: fig9_1 :sådan ser den ud.
  Måske et nøglehul måske en skygge måske bagsiden af en person måske måske- iøvrigt fra et indlæg om dokumentation af pædagogik… marts 2007

 4. harning said

  Ja, jeg kan ihvertfald rigtig godt lide den – også bedre end den anden, der er så mange som har fotografier – den her er lidt mere spændende. 😀

  Og ja, forrykt samfund..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: