Harning

 • Mest læste de seneste 48 tim

 • Blogstats

  • 163 299 hits
 • Kommentarpolitik

  Vær venligst opmærksom på, hvordan du formulerer din kommentar. Kommenterer der kan anses for injurierende eller som på nogen måde kan ophæve kilders anonymitet, eller som krænker andre menneskers privatliv vil ikke blive publiceret.
 • Ophavsret

  Ophavsretten til min blogs indhold tilhører iflg. lov om ophavsret mig. Korte tekststykker kan naturligvis citeres, når kilden, herunder mit navn, klart anføres. Hvis du ønsker at gøre brug af mine tekster på anden vis, kan dette ske efter skriftlig aftale.
 • En tanke…..

  ”Sociala grupper skapar avvikelse genom att skapa de regler vilkas överträdande bildar avvikelse, och genom att applicera dessa regler på särskilda människor och stämpla dem som avvikare." Howard S Becker
 • Og én mere

  ”Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist. Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand. Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist. Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde. Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.” Martin Niemöller
 • Sider

 • Reklamer

  Jeg står på ingen måde inde for de reklamer som du eventuelt kan se på denne blog.
 • Meta

Julehistorie for de 5-8 årige børn

Posted by harning på december 15, 2007

Thomas og Esmeralda

Thomas kedede sig, mor var ved at bage, det havde hun gjort i flere dage nu og Thomas gad ikke være med mere. Han var træt af brunekager og klejner og hvad de nu hed alle sammen. Han ville meget hellere klippe julehjerter og folde smukke stjerner, men mor sagde, at de først skulle være færdige med alle julekagerne. Så fik han en ide, han kunne jo gå ud og tale lidt med Esmeralda, for hun kunne altid fortælle spændende historier om alle de lande hun havde været i og de mennesker hun havde mødt. Men i dag stod Esmeralda bare og så trist ud

-Jeg er helt forkert,sagde hun, helt forkert er jeg.

-Hvad mener du ? spurgte Thomas.

-Kan du ikke se, at jeg jo slet ikke passer ind her i julen? Jeg er hverken rød, eller grøn eller hvid. Jeg er lilla! Man kan altså ikke være lilla når der er jul.

-Og din mor bager bare hele tiden, så jeg, jeg må ikke komme ud at køre. Jeg keder mig. Alle de andre biler kommer hjem om aftenen og fortæller om hvor flot der er inde i byen, om lysene og det store juletræ midt på torvet. Og de har hemmeligheder sammen med deres familie, fordi de må komme med ud og købe gaver… Men jeg, jeg må ingenting, jeg må bare stå hér og være helt forkert.

Thomas synes det var så synd for Esmeralda. Hvad skulle han dog gøre for at hjælpe hende? Så kom han i tanker om nissen. Nissen der altid kom hver søndag i advent og lagde en gave i hans julestrømpe. Måske kunne han spørge nissen om hjælp? Hvis han altså bare kunne holde sig vågen hele natten, uden at mor opdagede ham.

Den aften skyndte Thomas sig i seng, og når mor kom for at læse godnathistorie lod han som om han allerede sov. Men det var svært, rigtigt svært at holde sig vågen,og uanset hvor hårdt han prøvede at holde øjnene åbne, så blev de ved med at falde i, han prøvede sågar at holde dem åbne med fingrene, men lige lidt hjalp det, og Thomas faldt i søvn.

Han vågnede med et sæt, ved at nogen pustede ham i øret. Det var da noget underligt noget at gøre, tænkte Thomas der endnu ikke havde fået øjnene åbnet helt, hvorfor puster mor mig i øret? Men det var slet ikke mor. Da Thomas fik gnedet øjnene klare så han en lille nissemand – ikke større end fars hånd, der stod på hans pude og kiggede på ham.

Jeg hørte, at du havde et ønske og at du havde brug for min hjælp, sagde den lille nissemand.

Hørte? spurgte Thomas, hvordan kunne du høre det?, Jeg har jo ikke fortalt nogen om det.

Jeg er jo nisse, det er mit job, at vide hvad børnene ønsker sig, så lad os lige lægge hovederne i blød og se, hvad vi kan finde på sammen, for at få din Esmeralda glad igen.

Og så lagde de planer, de hviskede og tiskede og grinte så de fik helt ondt i maven og da de havde fundet på den allerbedste plan, gik de raskt i gang. Fnisende listede de rundt i huset og fandt alle de ting de skulle bruge og så sneg de sig afsted ud på parkeringspladsen hvor Esmeralda stod og sov.

De startede med at lave store firkanter på hele Esmeralda, af fars røde isoleringstrejp, så fyldte de det meste af firkanterne med mors hvide dåsesne, indtil hele Esmeralda var dækket af et kæmpe vinterlandskab og stod rød og hvid og smuk og lysende mod den sorte asfalt.

Men hvad med nisserne, spurgte Thomas, der skal da være nisser i sådan et snelandskab.

Det kommer der jo også, når jeg sætter mig ind i Esmeralda og vi kører afsted, så er der en vaskeægte nisse midt i snelandskabet, sagde den lille nisse.

Nåja, sagde Thomas, så lad os vække Esmeralda.

Som sagt, så gjort. Thomas bankede forsigtigt på Esmeraldas højre dør.

Hvad sker der, spurgte Esmeralda søvndrukkent, det er jo midt om natten.

Ja, men se hvor fin du er blevet! Nu skal vi ud at køre! sagde Thomas. Og Esmeralda kiggede, gned sig i øjnene og kiggede igen. Hun kunne næsten ikke tro det, nu var hun den fineste bil på hele parkeringspladsen.

Ih, hvor er I søde, og hvor bliver jeg glad, men hvem skal køre? Du har ikke kørekort Thomas.

Nissen hjælper os, kom nu, han kan trylle sagde Thomas samtidig med, at han hoppede ind i Esmeralda.

Så kørte de afsted, ned ad bakke og op ad bakke med nissen smilende og vinkende midt i Esmeraldas snelandskab, og ind til torvet midt i byen hvor det flotte juletræ stod.

Hvor er det smukt sagde Esmeralda, og se! Der i gågaden, der hænger hjerter og i butikkernes vinduer er der engle. Det er meget finere end jeg havde troet, hvor er jeg glad for at I tog mig med. Du er bare den bedste ven i hele verden Thomas! Men nu må vi hellere skynde os hjem igen, før din mor opdager at du ikke ligger i din seng.

Da de kom tilbage til parkeringspladsen tog Thomas en lille grøn glaskugle frem og hængte den på Esmeraldas bakspejl, så sagde han pænt farvel til nissen, listede ind i huset og faldt i søvn før han nåede at få dynen op over ørerne.

Søndag morgen vågnede Thomas af, at hans mor skreg.

– Min bil, min bil, nogen har overmalet min bil! Thomas smilte bare, og glædede sig over, at det hele ikke havde været en drøm, og at nu havde Esmeralda, ligesom de andre biler, også en julehemmelighed.

©Harning

22 svar till “Julehistorie for de 5-8 årige børn”

 1. harning said

  Ps. da historien er for de 5-8årige er den skrevet med særlig henblik på høj-og-letlæsning.

 2. jensdrejer said

  Den er rigtig sød! Og sjovt nok – da jeg læste den, tænkte jeg netop på, at den ville være god til højtlæsning! Men kun for de børn som ikke har problemer med at skelne mellem litteratur og virkelighed! 😉

 3. harning said

  apropos at skelne mellem litteratur og virkelighed; jeg har en meget kær veninde som mener at børn skal have SANDHEDEN, at det er det vigtigste – og hvor jeg helst vil dyrke deres fantasi, hvilket for nogle år siden førte til en ganske seriøs debat fordi veninden mente at hun absolut måtte fortælle sin søn, at julemanden ikke var på rigtig!
  Han skulle kende SANDHEDEN. Jeg til den anden side var forfærdet fordi jeg altid ihærdigt har forsøgt at bevare mine børns barnetro så længe som muligt, og for øvrigt selv hader når en god historie pludselig skal virkelighedsforankres med slutninger i stil med ” så vågnede han op, og opdagede at det hele bare havde været en drøm”.

 4. harning said

  – en lidt sjov detalje. Da jeg havde skrevet historien afprøvede jeg den på min egen yngste søn – og ændrede den derefter fordi hans kommentar var at ”jamen mor jeg ville da ikke kunne holde mig vågen hele natten”

 5. lonniswordpresscom said

  Heysan Harning!

  🙂 Stod tidligt op og publicerede ”Dagens Afsnit” – skal bage og alt muligt i dag – men måtte lige ind og læse din historie.

  Den er sgu rigtigt sød! 🙂 Sådan – rigtigt barnetro. Alt kan ske i et univers hvor det hele ikke er blevet intellektualiseret eller ødelagt af at skulle vokse for hurtigt op og ”blive til noget”. Jeg kan lide billedet af Esmaraldas store firkanter, køreturen i snelandskabet.

  Herligt, at sige goddag til 3. Søndag i advent med din julehistorie – kunne du ikke skrive ét til – til den. 4. Søndag? 😉

  Kh
  Lonni

 6. lonniswordpresscom said

  PS: Har altså ikke fundet min julehistorie endnu – men finder den – måske, én af dagene 😉

  Klejnesmil
  fra Lonni

 7. harning said

  tak Lonni 😀
  ærgligt du ikke kan finde din- men da december er ikke over endnu så jeg regner da stadig med at se den 😀
  Jeg kan også lide snelandskabet, men havde undret om jeg nu ville blive hængt ud for at opfordre børn til hærværk 😀

 8. jensdrejer said

  Jeg ved ikke rigtig med børn og ”sandhed”? Det kommer vist an på situationen.
  Men jeg bryder mig heller ikke om historier, der slutter med at det hele bare var en drøm. Jeg ved ikke hvorfor, men den slags historier kan jeg ikke rigtig holde ud.

 9. harning said

  For mit vedkommende så er det netop fordi jeg så meget brutalt bliver revet ud af den drømme/fantasi verden jeg befinder mig i – og påtvunget virkeligheden.
  Og det sjove med ”sandheden” i dette tilfælde var min egen søns totale accept af levende,talende biler og nisser som det mest naturlige i verden – hvorimod han synes det var totalt urealistisk at han skulle kunne holde sig vågen helt indtil nissen kom 😀

  Men vist- i andre sammenhænge skal man da heller ikke fortie sandheden for børn….

 10. Christian vesterård said

  KÆRE HARNING WORDPRESS.
  Det er en rigtig fin historie, mine efterskole kammerater nød den virkelig. ! aldrig har de væreet så forgabt i noget så spændende. Jeg synes det den kan blive lidt for uhyggelig. vigtigt at børnene er klar over hvor vigtigt det er at kunne kende forskkel på realety real life. En der hed Niels kunne ikke forstå det var en bil, men han er os en pretty boy. Rughave havde dog svært med at holde fokus afbrød mig hele tiden, men åbenbart ikke noget der inertrasere ham. Han forstår den nok når han bliver ældre. tror at frederrik snart selv ville kunne læse den, god stil letlæsning for begyndere. Men oplæsninger aldrig set bedre. Burde indspille på lydbånd, sjældent hørt sådan en fin oplæsning.
  Tak Harning
  hilsen Christian

 11. harning said

  Hej Christian velkommen hér til min blog, og mange tak for dine rosende ord. 😀
  Og tusinde tak for at du har taget dig tid til at komme med en tilbagemelding, det er altid rigtig rart at høre hvad andre synes om det man har skrevet – både det gode og det dårlige. 😀

 12. Marian said

  Hvor er det en fin historie! Og jeg håber, det tæller, hvis man bare har det som om man var mellem 5 og 8 – selv om man er 47 ifølge fødselsattesten.

  Jeg gad for resten godt vide, hvad der får folk til at frakende fantasi enhver sandhedsværdi. Et eller andet sted hen har jeg det sådan, at det her kartesiansk dikotomiske kontrasteren af fantasi vs. sandhed (eller ”realitet”) så også burde betyde, at atomer f.eks. ikke fandtes (altså generelt, ikke bare i menneskernes bevidsthed) før vi blev i stand til at bevise deres eksistens. Hvis du kan følge mig. Og så tror jeg, din veninde trænger til at læse lidt C.G.Jung, f.eks.

  Min mor var i øvrigt af samme ”sandhedselskende” støbning (”Det er jo bare et æventyr, ikke virkeligt.” Eller: ”Det dér kan de kun gøre/sige/etc. fordi det er en film. I virkeligheden er det jo heeelt anderledes.” Fulgt af et længere foredrag om hvordan anderledes det er i virkeligheden. Arrrgh!). Og jeg HADEDE det.

  Så, tusind tak for en fantastisk fortælling, der får lov til at være sand! 🙂

 13. harning said

  Tusind tak selv Marian. 😀
  Og apropos sandheder og barnetro, så kom samme søn (nu 7år) forleden og spurgte om det ikke var rigtigt at man kunne blive alt hvad man ville, for han ville gerne være politimand og taxichauffør,og køre bus, og være supermand, og køre tog – og nogen i hans skole havde sagt, at man kunne altså ikke blive så mange ting og at forresten så fandtes supermand ikke!
  Heldigvis lever han stadig i den virkeligehed – at mor ved bedst, så jeg kunne naturligvis berolige ham med at selvfølgelig kunne han blive alt hvad han ville!.
  (ang veninden som tror på den virkelige, virkelige SANDHED- så tror hun også på gud: 😀 )

 14. Marian said

  Godt, nu er jeg målløs…

 15. harning said

  Tænk- det troede jeg slet ikke var muligt Marian. 😀

 16. Videnskab.dk: Ikke farligt at afsløre julemanden
  »At holde op med at tro på julemanden giver børnene en samhørighed med de voksne. Sammen deler de en større hemmelighed. Samtidig har de stadig et ben i børneverdenen, ved at lade som om de tror. Således kan de fortsætte med at være små børn.«

  God jul! 😀

 17. harning said

  ikke farligt – selvfølgelig er det ikke ”farligt”.
  Bare trist, og hemmeligheder sammen med de voksne findes der SÅ mange andre muligheder for at have.

  Derfor – sikke da noget vrøvl!

  **********

  En rigtigt fantastisk dejlig jul ønskes du herfra Tosommerfugle. 😀
  (med eller uden valgfrie fantasier. 😀 )

 18. Som jeg læser artiklen er pointen ved at afproblematisere afsløringen netop også en fuld accept af at der ikke er noget ”forkert” i at der er noget at afsløre, at børnene gerne må have lov til at leve eventyret, så længe den holder 🙂

  Og nyd julen, Harning, med både barnlige og voksne traditioner!

 19. […] af harning på februar 10, 2009 Jeg er kommet til at love min søn at jeg vil skrive en ny Thomas & Esmeralda historie og selv om det var et løfte afgivet i et svagt øjeblik – så skal løfter til børn, som bekendt, […]

 20. VY said

  Tak Harning for en fin historie. Hvis der er ok med dig, jeg vil bruge den til mine børnes Julekalendar denne år (2009), jeg skal bare oversætte den til Spansk. Jeg bor i Ecuador i Sydamerika og var i DK for et år for 19 år siden! Nu som jeg har selv børne, vil gerne dem får Julekalender og Julehistorie med -det er nogen vi laver ikke hjem hos os-, hver dag før Jul. Tak for en god og syd børne historie.

 21. harning said

  Hej VY og velkommen til. 🙂

  Sikke en hyggelig tradition, den vil jeg da rigtig gerne bidrage til – så du er selvfølgelig mere end velkommen til at oversætte den til dine børn. 🙂

 22. Den er rektig god. den vil min lille bror kun lide.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: