Harning

 • Mest læste de seneste 48 tim

 • Blogstats

  • 161 541 hits
 • Kommentarpolitik

  Vær venligst opmærksom på, hvordan du formulerer din kommentar. Kommenterer der kan anses for injurierende eller som på nogen måde kan ophæve kilders anonymitet, eller som krænker andre menneskers privatliv vil ikke blive publiceret.
 • Ophavsret

  Ophavsretten til min blogs indhold tilhører iflg. lov om ophavsret mig. Korte tekststykker kan naturligvis citeres, når kilden, herunder mit navn, klart anføres. Hvis du ønsker at gøre brug af mine tekster på anden vis, kan dette ske efter skriftlig aftale.
 • En tanke…..

  ”Sociala grupper skapar avvikelse genom att skapa de regler vilkas överträdande bildar avvikelse, och genom att applicera dessa regler på särskilda människor och stämpla dem som avvikare." Howard S Becker
 • Og én mere

  ”Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist. Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand. Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist. Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde. Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.” Martin Niemöller
 • Sider

 • Reklamer

  Jeg står på ingen måde inde for de reklamer som du eventuelt kan se på denne blog.
 • Meta

En julehistorie af en slags…

Posted by harning på december 10, 2007

Altså,hvad man dog ikke finder når man roder sine skuffer og computeren igennem…Det her følgende er resultatet af en skriveøvelse jeg engang blev udsat for, og som må siges at være ganske passende i denne skønne juletid.Øvelsen gik i al sin enkelthed ud på, at vi to og to skulle fortælle hinanden om vores juletraditioner, hvorefter vi havde en halvtimes tid eller deslignende til at skrive en historie udfra modpartens beretning. Min makker mente, og sagde selv gentagne gange, at han ikke havde så meget at fortælle og at hans jul jo var lige som alle andres – det er jeg ikke helt sikker på er rigtigt – Men døm selv. 😀 Hvorom alting er så kom der følgende historie ud af øvelsen:

Peters Jul

Dette er historien om en helt almindelig jul, en beskrivelse af dansk kultur; og om hvordan vi fejrer en typisk traditionel dansk juleaften. Fortællingen er særdeles egnet til undervisning af flygtninge og indvandrere der skal opnå en forståelse for den danske kulturskat, og bør bruges på ethvert integrationskursus.

Det følgende er en genfortælling af den nu voksne Peters erindringer.

Julen startede så småt i november, hvor vi selv skulle tjene penge til ulandskalenderen, dette gjorde vi ved at udføre småjobs i huset, et af de mere spændende og det som jeg husker bedst, var at gå ud med skraldespanden. Det var ikke ligefrem hver dag man måtte det: vi var jo flere søskende.

Mor og far gad ikke rigtigt at pynte op i december, så hver dag i julemåneden når jeg kom hjem fra skole, startede den store eftersøgning. Jeg var Sherlock Holmes og min opgave var at finde det ene stykke julepynt, der var sat op den dag. Nogen dage lykkedes det faktisk for mig. Da vi så nåede frem til juleaften var der som regel 21 stk. julepynt i hele huset. Jeg ved egentlig ikke hvad jeg skal fortælle, vores jul foregår vel ligesom hos alle andre.

Tilvejebringelsen af juletræet er et fast ritual, hele familien tager af sted sammen. Vi er en flok jægere, på jagt efter byttet. Vi går ud i min fars venners skov og nedlægger så to pragteksemplarer (et til os og et til min faster), og julen starter egentlig først for alvor den 23, hvor juletræet bliver taget ind og pyntet.

Jeg har altid ønsket mig et farvestrålende juletræ, med store flotte kugler og meget pynt – lige som Chip og Chap har. Vores juletræ var kedeligt; hvidt med lidt glimmer og nogle engle. Det lignede slet ikke et rigtigt juletræ. Et rigtigt juletræ, ligesom Walt Disneys.

Ikke fordi min mor ikke er kreativ, tværtimod. Hun er graver, og hvert år slæber hun en masse gran med hjem, som hun har stjålet på kirkegården. Dette bruger hun så til at lave store juledekorationer, der skal gerne stå mindst to på hvert bord.

Selve Juleaften starter om morgenen med en gave fra mors veninde, den leger vi med og så ser vi ”Mens vi venter” med Jørgen Clevin i fjernsynet. At se fjernsyn er da hvad alle gør, det er da en vigtig juletradition.

Vi er kristne, så en rigtig jul kræver selvfølgelig et kirkebesøg, men sådan noget skal jo planlægges. Nogen år går vi i kirke om formiddagen, og nogen år om eftermiddagen. Det kommer an på hvornår de sender Disney i fjernsynet. Far insisterer på at se det, og ja, jeg kan da også godt lide tegnefilm.

Jo kristne er vi da !

Om aftenen spiser vi traditionel dansk julemad: and med det hele, og så selvfølgelig ris al mande, med tilhørende mandelgave. Jeg tror egentlig at min mor og far snyder med gaven, mine søskende og jeg får den i hvert fald på skift. I år er det min tur.

Efter maden vasker mor og far op, og vi andre går ned og spiller bordtennis. I den traditionelle danske jul, er hjælpsomhed og fællesskab sat i højsæde.

Aftenen fortsætter med højtlæsning af juleevangeliet, så synger vi en tre-fire salmer og så er der tid til gaveuddelingen.

På dette tidspunkt er huset forvandlet til en sauna. Der er levende lys på træet, knald på brændeovnen og mors kirkegårdsdekorationer spreder en liflig duft af muldjord i hele huset.

Vi råsveder i den tørre ekstreme hede, til trods for, at vi sidder i shorts og hawaii- skjorter.

Gaverne bliver pædagogisk fordelt meget langsommeligt, så når alle pakkerne endelig er delt ud, er aftenen snart forbi. Vi når lige at lege lidt med gaverne og måske spille et spil, før der er tid til en midnatstur. Sammen går vi ud i mørket og nyder den kolde friske luft.

Og sådan ender så min fortælling om den ganske almindelige danske jul. Den var da ikke særlig spændende ?Vi gør da det samme som alle andre.

© Harning

9 svar to “En julehistorie af en slags…”

 1. harning said

  Hm..mon jeg har tilsidesat nogens rettigheder ved at kalde den for Peters Jul…..

 2. ….tak for historien, som måske lyder mere virkelig end ‘historie’… Måske ville det være et problem, hvis du udgav en bog med navnet ‘Peters jul’. Ingen ville vist komme efter dig, men det ville i første omgang ikke liiige være den bog,læseren søgte.I dette reklamefikserede samfund ville du have scoret det første point af opmærksomhed…Hvis man ser på bogomslag, er det den filosofi, de laves efter: Et kendt maleri eller et kendt ansigt. Selvom det er en grim form, er det jo ikke direkte uredeligt, når det er forfatterens ansigt, men et maleri som overhovedet ikke indgår i teksten – det er da fup! Det er for at stjæle opmærksomhed på falske præmisser!
  Jeg ved ikke, hvor der er blevet af den engang selvstændige kunstart ‘bogomslag’ – nu er jeg vist kommet laaangt væk fra julehistorien…..Grunden til at jeg mere læser den som virkelighedsskildring end historie er måske, at min julehistorieopfattelse er præget af mange års oplæsning af Bjarne Reuters julekalenderhistorier, og jeg lige kan se, hvor han ville have givet historien et ekstra tryk…
  Nå hermed ønsket om god jul i god tid! Tiden løber stærkt, kalenderlyset spurter der nedad!

 3. harning said

  Hej Per-Olof!
  Det er jo også derfor jeg kaldte den ”en julehistorie af en slags”, men kan godt se at jeg indledningsvis har fået forplumret vandene lidt, idet jeg skrev at opgaven gik ud på at skrive en ”historie” – der burde nok have stået tekst – idet opgaven var helt frit stillet. pointen ved de fleste skriveøvelser er jo at ud fra nogle få stikord/ et tema el. deslignende at bare skrive noget – på stedet.

  Teksten som sådan bærer helt klart mit personlige præg (hvilket jeg er glad for) og er skrevet til voksne, ikke til børn. Bjarne Reuter kan jeg faktisk ikke lide, selv foretrækker jeg nok gamle traditionelle nordiske (svenske) julehistorier..

  Den 15 udkommer valmuer hvor jeg har en ”rigtig” julehistorie for børn med – den er du meget velkommen til at læse og fortælle hvad du så synes om den, sammenlignet med ovenstående 😀

  Og rigtig glædelig jul til dig også! 😀

 4. – jeg ved ikke, om jeg valgte selv eller det var børnenes valg – men jeg fra reaktionerne, havde jeg indtryk af, at mange børn syntes det var nogle skægge historier – jeg kan godt lide din parantes (svenske) 🙂

  – jeg skal lige finde ud af, hvad de valmuer er for noget –

  – sjovt, at mit billede fra wordpress kom på, men at linket ikke fungerede, måske fordi den side jeg havde angivet, var min hjemmeside, who knows…

 5. -fejl på fejl: så røg der et gammelt .dk med i URL’en – please ryd op efter mig! 🙂
  men nu kom kommentaren bare på, det gjorde den ikke første gang..

 6. harning said

  Link til Valmuer kommer om ik så længe 😀
  Kunne ikke rigtig finde ud af at rydde op efter dig – for hvad skulle der stå?
  Og skulle jeg rydde op- eller løste det sig?

 7. harning said

  Nåh – nu fandt jeg ud af det (bedre sent end aldrig), skal nok lige fixe det 😀

 8. – tak – nu virker adresserne. Det med de hvide firkanter er pudsigt – det er jo der det lille signaturbillede fra WordPress skulle fremkomme. I oversigten sætter den så bare sit NN omrids – det er vist ikke vores fejl men WordPress, som har et problem – mon ikke.

 9. harning said

  Julehistorien for den 5-8 årige kan nu også læses her:
  https://harning.wordpress.com/2007/12/15/julehistorie-for-de-5-8-arige/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: