Harning

 • Mest læste de seneste 48 tim

 • Blogstats

  • 160 463 hits
 • Kommentarpolitik

  Vær venligst opmærksom på, hvordan du formulerer din kommentar. Kommenterer der kan anses for injurierende eller som på nogen måde kan ophæve kilders anonymitet, eller som krænker andre menneskers privatliv vil ikke blive publiceret.
 • Ophavsret

  Ophavsretten til min blogs indhold tilhører iflg. lov om ophavsret mig. Korte tekststykker kan naturligvis citeres, når kilden, herunder mit navn, klart anføres. Hvis du ønsker at gøre brug af mine tekster på anden vis, kan dette ske efter skriftlig aftale.
 • En tanke…..

  ”Sociala grupper skapar avvikelse genom att skapa de regler vilkas överträdande bildar avvikelse, och genom att applicera dessa regler på särskilda människor och stämpla dem som avvikare." Howard S Becker
 • Og én mere

  ”Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist. Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand. Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist. Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde. Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.” Martin Niemöller
 • Sider

 • Reklamer

  Jeg står på ingen måde inde for de reklamer som du eventuelt kan se på denne blog.
 • Meta

bidrar medias missinformation till att svenska ungdommar valfartar till Danmark för att delta i kravallerna?

Posted by harning på mars 20, 2007

Att ungdomar inte alltid tänker rationellt eller särskilt långt är det väl ingen tvekan om. Att de dessutom ofta handlar efter känslor – är väl inte heller ett helt okänt faktum. När ungdomar tycker att de har en rimlig och rättvis sak, kämpar de gärna. Och det är ju bra.

Men i saken om Ungdomshuset är faktum varken som Metros journalist Nanna Vogelbein påstår : att de unga fick huset 1982 av Köpenhamns dåvarande borgmästare.

– eller som en polis i Tv 4 godmorgon berättar: att det var ett politiskt beslut att utrymma huset.

Hade dessa två påståenden varit sanna – skulle man kunna förstå ungdomarnas kamp för rättvisa. Det verkar ju helt rimligt att ett hus som man fått – skall man också kunna behålla, och det verkar dessutom mer än rimligt att politiker inte bara skall kunna fatta beslut om att ta ett hus som någon fått i gåva.

Men faktum i saken är inte som media i dessa tillfällen påstår.

Faktum är att Köpenhamns kommun ägde huset och gav ungdomarna nyttjanderätten – under förutsättning av att de unga följde några få regler.

Det gjorde ungdomarna inte – och Köpenhamns kommun valde därför att sälja huset.

Det är en fri marknad och om ungdomarna hade velat köpa huset – kunde de ha gjort så. Men det gjorde de inte. Istället såldes huset till en annan ägare.

Ungdomarna har alltså aldrig fått huset eller ens velat äga huset.

Ungdomarna vägrade husets nye ägare tillträde och såsmåningom tröttnade denne på att inte kunna komma in i sitt eget hus. Den nye ägaren gick därför till domstol, och det var domstolen, inte politikerna, som vid dom slog fast att husets ägare naturligtvis var den person som köpt huset och att ungdomarna skulle slängas ut.

Eftersom jag har bott i Danmark nästan hela mitt liv och eftersom jag har en son som har vänner i Ungdomshuset har vi här i familjen följt debatten på flera danska internetsites.

Och det är skrämmande många svenskar som lägger sig i denna debatt- just med argument om rättvisa, på bakrund av påståenden om att ungdomarna har fått huset och att politikerna inte har rätt att ta det från dem.

Flera av dessa debattörer har nu åkt till Danmark för att delta i kravallerna.

Frågan är då, skulle dessa svenska ungdomar, som inte förstår danska och som inte läser danska tidningar, ha åkt till Danmark om de hade varit korrekt informerade av svenska journalister?

©Harning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: