Harning

bidrar medias missinformation till att svenska ungdommar valfartar till Danmark för att delta i kravallerna?

Posted by harning på marts 20, 2007

Att ungdomar inte alltid tänker rationellt eller särskilt långt är det väl ingen tvekan om. Att de dessutom ofta handlar efter känslor – är väl inte heller ett helt okänt faktum. När ungdomar tycker att de har en rimlig och rättvis sak, kämpar de gärna. Och det är ju bra.

Men i saken om Ungdomshuset är faktum varken som Metros journalist Nanna Vogelbein påstår : att de unga fick huset 1982 av Köpenhamns dåvarande borgmästare.

– eller som en polis i Tv 4 godmorgon berättar: att det var ett politiskt beslut att utrymma huset.

Hade dessa två påståenden varit sanna – skulle man kunna förstå ungdomarnas kamp för rättvisa. Det verkar ju helt rimligt att ett hus som man fått – skall man också kunna behålla, och det verkar dessutom mer än rimligt att politiker inte bara skall kunna fatta beslut om att ta ett hus som någon fått i gåva.

Men faktum i saken är inte som media i dessa tillfällen påstår.

Faktum är att Köpenhamns kommun ägde huset och gav ungdomarna nyttjanderätten – under förutsättning av att de unga följde några få regler.

Det gjorde ungdomarna inte – och Köpenhamns kommun valde därför att sälja huset.

Det är en fri marknad och om ungdomarna hade velat köpa huset – kunde de ha gjort så. Men det gjorde de inte. Istället såldes huset till en annan ägare.

Ungdomarna har alltså aldrig fått huset eller ens velat äga huset.

Ungdomarna vägrade husets nye ägare tillträde och såsmåningom tröttnade denne på att inte kunna komma in i sitt eget hus. Den nye ägaren gick därför till domstol, och det var domstolen, inte politikerna, som vid dom slog fast att husets ägare naturligtvis var den person som köpt huset och att ungdomarna skulle slängas ut.

Eftersom jag har bott i Danmark nästan hela mitt liv och eftersom jag har en son som har vänner i Ungdomshuset har vi här i familjen följt debatten på flera danska internetsites.

Och det är skrämmande många svenskar som lägger sig i denna debatt- just med argument om rättvisa, på bakrund av påståenden om att ungdomarna har fått huset och att politikerna inte har rätt att ta det från dem.

Flera av dessa debattörer har nu åkt till Danmark för att delta i kravallerna.

Frågan är då, skulle dessa svenska ungdomar, som inte förstår danska och som inte läser danska tidningar, ha åkt till Danmark om de hade varit korrekt informerade av svenska journalister?

©Harning

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: